Koprivničko-križevačka županija- najavljena nova otpuštanja radnika

Oko 400 radnika u trima poduzećima Koprivničkokriževačke županije uskoro će dobiti otkaze zbog stečaja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Povjereništva Saveza samostalnih sindikata Koprivničkokriževačke županije u Koprivnici.

Bez posla će ostati zaposlenici tvornice parketa "Arena" iz Križevaca, gdje je dio radnika već otpušten, te u Hotelijersko-turističkom poduzeću "Picok" u Đurđevcu i "Podravskom pletarstvu" u Legradu, gdje su radnici donijeli odluku o pokretanju stečaja. Kako je rečeno, poslodavci žele imati svestrane radnike koji će obavljati sve moguće poslove, a nerijetko nemaju razumijevanja za bolesne i starije zaposlenike koji su izgubili zdravlje zbog profesionalnih oboljenja ili nesreće na radu.

Županijska sindikalna povjernica Katarina Sinjeri je rekla da kad su nedavno u jednom poduzeću teško stradali radnici - jednoga je trupac udario u glavu, drugome je stroj odsjekao ruku - umjesto da im nadoknadi štetu, poslodavac ih optužuje da su sami krivi za nesreću. Poslodavci sve više izbjegavaju i podcjenjuju sindikalne predstavnike prijeteći im otkazom ako traže radnička prava. Tako je, primjerice, u križevačkoj tvornici pokućstva "Javor" sindikalni povjerenik nakon prijetnje otkazom doživio psihički šok i završio u bolnici na liječenju. Jednoj radnici poslodavac je čak prijetio i oružjem, rekla je danas Katarina Sinjeri, županijska povjerenica Saveza samostalnih sindikata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč brojnim nepravilnostima i nepoštivanju zaposleničkih prava, ima i pozitivnih pomaka da se radnicima poboljšavaju uvjeti rada, povećavaju ugovorena prava i plaće. O tome sindikalni povjerenici pregovaraju u koncernu "Podravka", u "Bilokalniku", koprivničkom "Komunalcu" i "Komingu", Gradskoj upravi u Križevcima i križevačkoj tvornici "Čelik". Ovogodišnja proslava Praznika rada 1. svibnja bit će u znaku akcije "Za zdravlje zaposlene žene", te će se u petak navečer održati humanitarna priredba u Križevcima za kupnju mamografa u ispostavi križevačkog Doma zdravlja.

(Hina) xonov yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara