Luka Nižetić s Prijateljima životinja prosvjedovao protiv ubijanja životinja zbog krzna

Luka Nižetić s Prijateljima životinja prosvjedovao protiv ubijanja životinja zbog krzna

U ZAGREBU su se danas Prijatelji životinja pridružili velikom međunarodnom prosvjedu protiv ubijanja životinja zbog krzna. Tema ovogodišnjeg prosvjeda jest zabrana uvoza krzna od pasa i mačaka u Hrvatsku prema već propisanim direktivama Europske unije, a naglasak je stavljen i na krznene dodatke s obzirom da se zbog njih muči i ubije više životinja nego za cijele krznene kapute.

Prijatelji životinja traže da se u Hrvatskoj uvede i zakonska zabrana uvoza i prodaje krzna od pasa i mačaka. Tako bi se, nakon zabrane uzgoja životinja za krzno i zabrane uvoza krzna i proizvoda od tuljana, učinio još jedan korak k stvaranju etički osviještene Hrvatske bez krzna.

"Reci ne krznu sad i zauvijek"

U sklopu nacionalne kampanje "Za Hrvatsku bez krzna" Prijatelji životinja su održali veliki i glasan prosvjed protiv ubijanja životinja zbog mode i glamura u sklopu kojeg je bio održan i dojmljiv performans.
 
Prosvjedna povorka krenula je u 11 sati s Trga kralja Tomislava u Zagrebu, a oko 200 prosvjednika se oko 12 sati zaustavilo na Trgu bana Jelačića, gdje su se aktivisti Prijatelja životinja razodjenuli i legli u kaveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednicima se pridružio i pjevač Luka Nižetić koji je ovogodišnje zaštitno lice kampanje "Za Hrvatsku bez krzna" i nositelj ovogodišnjeg projekta "Reci ne krznu sad i zauvijek". Luka je jaknom od eko kože pokazao kako odijevanje ne mora uključivati okrutnost.

"Životinje koje se uzgajaju zbog krzna žive u mizernim uvjetima, zatočene u prljave i natrpane žičane kaveze. Bolesti, povrede i teški psihološki stres vladaju na farmama, a životinje završavaju svoj život ubijene gušenjem plinom, strujnim udarima, davljenjem, trovanjem, lomljenjem vratova ili pak guranjem usijanih željeznih šipki u njihove anuse", navode prijatelji životinja.
 
Kina je najveći izvoznik krzna u svijetu, a ujedno proizvodi i neka od najjeftinijih krzna na tržištu. Ona se obično prodaju kao krzneni ukrasi na kaputima, rukavicama, ženskim torbicama, igračkama i jeftinom nakitu. Procjenjuje se da Kina ubije više od 17 milijuna životinja godišnje zbog krzna. Rakuni, lisice, kanadske kune, zečevi, pa čak i psi i mačke među životinjama su koje se ubijaju zbog njihova krzna, a koje završavaju i u hrvatskim trgovinama.

Radnici palicama udaraju životinje, gaze im glave i bacaju ih o tlo

Tajna istraživanja organizacije Swiss Animal Protection/EAST International otkrila su grozomornu rutinu koja se opetuje na kineskom tržištu krzna, gdje radnici palicama udaraju životinje, gaze im glave i bacaju ih o tlo, a zatim ih još žive oderu i bacaju na gomilu leševa. One nastavljaju disati, trepću očima i cvile još pet do deset minuta nakon što je krzno bilo otrgnuto s njihova tijela, dok ne izdahnu u mukama.
 
"Danas obilujemo kvalitetnim, ekološki i ekonomski znatno prihvatljivijim materijalima koji su puno privlačniji i griju bolje od životinjskih. Ubijanje životinja zbog odijevanja i luksuza nema opravdanja i došlo je vrijeme kada nije dovoljno odbaciti odjevne predmete koje sadrže životinjsko krzno već je potrebno osuditi ubijanje životinja zbog krzna u potpunosti", navode prijatelji životinja.

I.M.
Foto: Prijatelji životinja

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara