54.156.93.60 US
 

Matijašević: Pozivamo Vladu da prekine s dvoličnom praksom prema sindikatima!

Piše: V.Š.
petak, 4.5.2012. 13:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Ilustracija: Nikola Vilić/Cropix

HRVATSKA udruga sindikata na čelu s predsjednikom Ozrenom Matijaševićem kritizirala je jučerašnje postupanje policije prema radnicima Jadrankamena u Pučišćima, ali i sporu realizaciju najavljenih planova vezanih uz brodogradilišta.

>Policijski teror na Braču: Sukob radnika Jadrankamena i policije - devetoricu potrpali u marice!

>Ministar o Jadrankamenu: I onda se navodni vođa sakrije u kući, izvještava o desantu, ima halucinacije...

"Zahtijevamo od Vlade RH da se u svom ophođenju sa sindikatima konačno počne pridržavati dogovora, s obzirom na to da postojeća praksa opasno degradira uzajamno poštovanje i prijeti eskalacijom nepovjerenja čijoj naznaci upravo svjedočimo. Naime, pored izrazito ružnih scena jučerašnje policijske akcije u Pučišćima, činjenica da ni 20 dana od održanog sastanka gospodina Čačića sa sindikatima u brodogradnji (12. travnja), nijedan od zaključaka nije realiziran, dovodi u pitanje vjerodostojnost i ozbiljnost Vladine politike", piše Matijašević.

"Usprkos čvrstom obećanju da će radnicima Kraljevice prije ostvarenja pretpostavki za otvaranje stečaja biti isplaćene otpremnine sukladno kolektivnom ugovoru, radnici još žive u neizvjesnosti. Suočeni s dodatnim pritiscima koje vrše emisari koji na terenu izviđaju mogućnost izmještaja novogradnji u neko drugo brodogradilište, radnici Kraljevice odbijaju takvu mogućnost, u startu poručujući da će spriječiti takav scenarij sve dok im Vlada ne ispuni obećano", nastavlja.

"Strpljenje sindikata je u ozbiljnim iskušenjima"

Matijašević također podsjeća da je Vlada, usprkos postojanju Povjerenstva za praćenje procesa privatizacije brodogradilišta u čijem su sastavu i predstavnici brodograđevnih sindikata, nakon donesene odluke o privatizaciji Brodosplita sastavila kupoprodajni ugovor s DIV-om i mimo bilo kakvog kontakta s Povjerenstvom ugovor uputila Europskoj Komisiji, zanemarivši obveze prema socijalnim partnerima.

"Usprkos medijskim napisima o postojanju interesenata za kupnju Brodotrogira i 3. maja, ni Povjerenstvo ni sindikati u brodogradnji nemaju nikakve daljnje informacije te su suočeni s neizvjesnošću, dok je socijalni dijalog sveden na razinu medijskog prepucavanja. I konačno, usprkos jasnom i čvrstom obećanju gospodina Čačića da će upriličiti sastanak s Upravom i sindikatima Uljanika, saznajemo da se prvi potpredsjednik sastao s Upravom društva bez ikakve obavijesti sindikatima, propustivši tako realizirati najlakšu i najbezbolniju od preuzetih obveza", nastavlja Matijašević.

"Stoga inzistiramo da Vlada prekine s praksom dvoličnosti koja je u ovom primjeru očigledna te da se jasno odredi oko smjera u kojem planira graditi odnose sa sindikatima čije je strpljenje u ozbiljnim iskušenjima", završava predsjednik HUS-a.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije