MEDIJI: BIN LADENOV GOVOR NIJE IMAO VEĆEG ODJEKA MEĐU ARAPIMA

Posljednji poziv Osame bin Ladena muslimanima da pokrenu sveti rat na Sjedinjene Države nije imao većeg odjeka među Arapima, izvijestile su agencije.

Mnoge arapske vlade nisu reagirale na poziv čelnika Al-Qaide muslimanima da brane Irak od američkog napada emitiran na katarskoj tv-mreži Al-Jazeeri. U samome Iraku mediji pod kontrolom države nisu prenosili Bin Ladenovu izjavu, pa ga brojni Iračani nisu uspjeli čuti.

Jedan je arapski dužnosnik snimku Bin Ladenova govora nazvao ´gomilom besmislica´, ocijenivši kako je ranije vrlo popularni militant kojega Washington krivi za najteži napad na teritorij SAD-a od Drugog svjetskog rata, izgubio dosadašnji utjecaj na obične Arape.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Pokušava se prikazati genijem svog vremena. Sumnjam da će njegov poziv biti prihvaćen među običnim arapskim svijetom. Više nema isti utjecaj na njih, kao nakon 11. rujna. Vlade arapskih država ne shvaćaju njegove prijetnje ozbiljno´, rekao je neimenovani dužnosnik.

Poruka što ju je Bin Laden uputio javnosti u utorak vremenski se poklopila s pojačanim anti-američkim osjećajem među Arapima koji podupiru palestinsku intifadu, ali i strahuju da bi američki napad na Irak mogao biti poguban za cijelu regiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara