međunarodni simpozij "tri stoljeća kapucina u osijeku"

Otvaranjem izložbe "Blago knjižnice kapucinskog samostana u Osijeku" u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici i svečanom misom u kapucinskoj crkvi večeras je počeo trodnevni međunarodni simpozij "Tri stoljeća kapucina u Osijeku 1703. do 2003." i "Općina Gornji grad od ujedinjenja 1702. do 1786.". L

Najveći dio građe iz bogatoga fundusa te knjižnice od oko 10.000 vrijednih knjiga vezan je uz različite religijske i crkvene sadržaje, a najstarije knjige potječu s početka 16. stoljeća. Od ukupno 26 svezaka knjiga tiskanih u 16. stoljeću većina ih je tiskana u njemačkim tiskarama, i to 13 na latinskom jeziku, devet na njemačkom, a tri su stare knjige tiskane dvojezično - na latinskom i njemačkom, te jedan višejezični rječnik na češko-latinsko-grčko-njemačkom jeziku.

Po riječima fra Ante Kukavice, gvardijana osječkog kapucinskog samostana, velik je problem što nemaju adekvatan prostor za smještaj tako vrijednih knjiga. U tijeku su u kapucinskom samostanu radovi na uređenju nekoliko prostorija, no, kako je rekao fra Kukavica, nedostaju financijska sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstveni dio počinje sutra kada će, među ostalim, biti obrađene teme "Kronika kapucinskog samostana u Osijeku", "Postanak, razvoj i širenje kapucina u Europi", "Administrativno-pravni položaj osječkoga Gornjega grada".

Pod pokroviteljstvom Generalne kurije kapucinskog reda u Rimu, simpozij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, Hrvatska kapucinska provincija, kapucinski samostan u Osijeku i Provincijat bečke kapucinske provincije.

(Hina) vsik dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara