Mesić dao izjavu o "povijesnom" proširenju Europske unije

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić dao je u četvrtak posebnu izjavu o proširenju Europske unije, ocijenivši da predstojeće proširenje predstavlja "povijesni" događaj koji će promijeniti lice Europe i svijeta... događaj koji je od velikog značenja i za Hrvatsku.

"Predstojeće povijesno proširenje Europske unije događaj je koji mijenja lice Europe, a i lice svijeta. Ujedno, to je događaj od velikog značenja i za one zemlje, poput Hrvatske, koje su na putu uključivanja u EU", poručio je predsjednik u priopćenju.

Gledajući "na proširenje kao na milenijski pothvat, iz kojega ni jedna europska zemlja niti može, niti smije biti izuzeta", "životni interes naše zemlje je da uđe u Europsku uniju, ali je i interes Europske unije da primi Hrvatsku u svoje redove", istaknuo je u Mesić u svojoj izjavi.

"Ključni je zadatak, a ujedno i odgovornost hrvatske vlade da stvori uvjete u kojima će biti moguće ostvariti priključivanje Hrvatske ujedinjenoj Europi", ističe se u predsjednikovu priopćenju.

Na putu Hrvatske u Europu već su postignuti značajni uspjesi, ali nema mjesta samozadovoljstvu, rekao je predsjednik.

"Iza nas tek je dio puta kojim smo krenuli, a pred nama još stoje veliki zadaci i ne mali izazovi... želimo, a to je i naš interes, da razdoblje u kojemu će EU završavati pred našim vratima traje što kraće", poručio je Mesić.

Pritom je upozorio da, želimo li postati punopravnim članom EU, "neće više biti dovoljno da samo europski govorimo", već se "europski moramo i ponašati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mesić je izrazio očekivanje da će Vlada pokrenuti sveobuhvatni program pripremanja zemlje za članstvo u Europskoj uniji.

"Mi ni u jednome trenutku ničime ne smijemo biti ni iznenađeni, ni zatečeni. Očekujem da bude pokrenut program informiranja koji će doslovno svakome građaninu objasniti što znači ulazak u Europsku uniju, što on time dobiva, ali i što se od njega očekuje", kaže se u priopćenju.

Mesić je također poručio da, "na političkoj sceni", treba prestati "jalovo licitiranje oko toga kada će nas Europska unija primiti."

"Naš je posao, u prvome redu posao vlade, ali ne i samo nje, da učinimo sve kako bismo u godini 2007. bili potpuno spremni za ulazak u ujedinjenu Europu. Koncentrirajmo se na to! U isto vrijeme suprotstavimo se odlučno svima koji bi mogli pokušati, bez obzira pod kakvim izlikama, usporiti ili spriječiti naš put u Europu", poručio je predsjednik.

Mesić je podsjetio da se on "uvijek, bez ikakvih rezervi zauzimao za uključivanje Hrvatske u Europsku uniju".

"Zagovarao sam Hrvatsku kao demokratsku, tolerantnu, otvorenu i pravnu državu, jer samo takva Hrvatska može ući u Europu. Podržavao sam i promicao poštivanje ljudskih prava, pozitivan odnos prema manjinama, kažnjavanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu naciju ili vjeru, poštivanje antifašističkih temelja našega društva, razvijanje regionalne suradnje i odlučnu borbu protiv novovjekog zla - međunarodnog terorizma... i tako ću se ponašati i u buduće", podsjetio je Mesić.

Na kraju priopćenja, predsjednik Mesić ocijenio je da "Ujedinjena Europa nije samo naša želja, nego i naša sudbina".

"Jedina bi alternativa bila izolacija, a to bi za Hrvatsku bilo kobno. Pred svima nama stoji veliki zadatak. Uvjeren sam da ćemo, zajedno, pokazati kako smo mu dorasli.... ukratko: određujemo budućnost ove zemlje", zaključio je predsjednik Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara