MESIĆ komentirao drnovšekovu izjavu o granici između hrvatske i slovenije

Predsjednik Republike Stjepan Mesić komentirao je danas na Hvaru nedavnu izjavu slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka da je zadnjih sedam kilometara državne kopnene granice u Istri sporno, te da su konačno određene kopnene granice Hrvatske i Slovenije samo želja hrvatskog predsjednika.

Mesić je Hrvatskom radiju rekao da je on samo konstatirao činjenično stanje. Badinterova komisija, podsjetio je, utvrdila je da su granice bivših jugoslavenskih republika postale granice novostvorenih država na kopnu, a da se države moraju dogovoriti o granici na moru.

"Granica na moru ovisi o tome kako je utvrđena granica na kopnu. Ako mogu reći da je predsjednik Slovenije u nečemu u pravu to je da nije do kraja identificirana granica, ali ona je utvrđena. Dakle, ne može se govoriti da mi nismo utvrdili granice. Badinterova komisija je zasigurno utvrdila granice na kopnu, ali sada treba svaki metar identificirati", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik komentirao je i sve veće zanimanje stranih državljana za kupnju nekretnina na Jadranu. Rekao je da bi prije ulaska u EU trebali zaštititi svoja prirodna bogatstva, a kao primjer naveo je Dansku gdje vlasništvo nad farmama mogu stjecati samo državljani te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čini mi se da već imamo konsenzus o zaštiti otoka i priobalja pa bi bilo dobro da to reguliramo, ocijenio je Mesić. "Onda neće biti prigovora na kupnju, onaj tko hoće kupiti neka prvo zatraži hrvatsko državljanstvo, neka plaća porez u Hrvatskoj i neka živi u Hrvatskoj".

Govoreći o upravo završenoj studiji MORH-a o profesionalizaciji Hrvatske vojske koja će i dalje imati ročni sastav, iako je bilo govora o njegovu ukidanju, Predsjednik je rekao da je to samo nastavak procesa profesionalizacije vojske koji se postupno provodi.

"Treba izvršiti sve pripreme da bi mogli imati do kraja profesionalnu vojsku, a dok se taj proces ne završi imat ćemo i ročnike i profesionalnu vojsku. Ne treba to shvatiti kao završeno nego tek kao početak posla", kazao je Mesić.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara