Mesić pozvao Gotovinu da "učini prvi korak"

Mesić pozvao Gotovinu da "učini prvi korak"
PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić pozvao je danas generala Antu Gotovinu da "učini prvi korak" te da se prijavi i odgovori na pitanja Haškog suda, a hrvatske vlasti učinit će sve kako bi se Gotovini omogućila obrana sa slobode.

"I dalje smatram da je za Gotovinu, Hrvatsku i Hrvatsku vojsku najkorisnije da odgovori na pitanja Haškog tribunala i onda može imati sva naša jamstva da se brani sa slobode, ali on mora učiniti prvi korak", rekao je Mesić novinarima tijekom uobičajenog subotnjeg primanja građana "Na kavi s Predsjednikom".

Dodao je kako nema potrebe da se Gotovina uhiti ako se sam prijavi i kaže da je spreman odgovarati na pitanja.

Hrvatska ne može biti talac Gotovine, ustvrdio je Mesić, dodajući da će tako procijeniti Haški sud i članice EU-a koje još trebaju ratificirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Te zemlje čekaju kako će teći suradnja s Hagom, rekao je Mesić, ocjenjujući da Hrvatska dobro surađuje, a nema utjecaja na Gotovinina stajališta jer ne zna gdje je on.

Članak u današnjemu Večernjem listu, po kojem je Gotovina izjavio kako se nada da će njegov slučaj uskoro biti riješen, Mesić nije želio komentirati jer je to "poruka iz druge ruke".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući nedavni intervju glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, u kojemu je pozvala Gotovinu da se pojavi u Haagu, dodajući da postoji mogućnost da se brani sa slobode, Mesić je rekao kako je del Ponte ostala pri svojem stajalištu i da tu nema posebnog popuštanja.

"Tu se praktično ništa nije promijenilo, osim što postoji malo fleksibilnosti i upućivanja ukoliko bi se general sam javio Haškom tribunalu da se brani sa slobode", rekao je Mesić i dodao kako "šansa postoji ako se sam prijavi".

Na upit kakav će sutra biti njegov odgovor ministru obrane SAD-a Donaldu Rumsfeldu kad je riječ o slanju hrvatskih vojnika u Irak, Mesić je rekao da nije promijenio svoje stajalište.

Dodao je da hrvatski vojnici mogu ići u Irak i bez u odluke UN-a ako zastupnici u Hrvatskome saboru to izglasuju dvotrećinskom većinom.

U sklopu druženja s građanima, Mesić je primio ženski odbojkaški klub "Tifon-Azena" iz Velike Gorice, novinare redakcije časopisa "Treća mladost", te udrugu Plavi telefon i djecu dobitnike nagrade "Nipetnišest".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara