Ministar rada zadovoljan donošenjem radno-socijalnih zakona

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović izrazio je na današnjem sastanku s novinarima zadovoljstvo donošenjem paketa radnosocijalnih zakona u Hrvatskom saboru.

Donošenjem tih zakona učinjen je golem posao jer je velik dio zakona usklađen s propisima Europske unije, istaknuo je Vidović, dodavši da još treba promijeniti Zakon o Državnom inspektoratu.

Zakonom o radu omogućeno je rješavanje najvažnijeg pitanja u Hrvatskoj - nezaposlenosti, a ostalim zakonima učinjen je velik korak u zaštiti radnika i sprječavanju diskriminacije, ocijenio je Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glede odredbe Zakona o radu o "doprinosu solidarnosti", t.j. plaćanju sindikalne članarine za nečlanove sindikata, Vidović je objasnio da nije riječ o obvezi radnika. Radnici će se o doprinosu očitovati na referendumu u svojoj tvrtki, a ako ga prihvate, taj novac ne bi odlazio sindikatima, nego bi služio isključivo za potrebe radnika, kazao je i dodao da tu odredbu još treba precizirati pravilnicima.

Ministar Vidović također je najavio projekte za pomoć u preustroju tvrtaka. Za financiranje iz programa CARDS od tri milijuna eura već su se prijavile 73 tvrtke, a cilj mu je preko centara za potporu u preustroju pomoći u prekvalifikaciji viška radnika i pojedinačnu pristupu svakom radniku.

(Hina) mp dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara