Ministrica pravosuđa: U jesen u proceduri novi zakon o kaznenom postupku

MINISTRICA pravosuđa Ingrid Antičević Marinović najavila je danas da će u jesen Vladi uputiti novi zakon o kaznenom postupku po kojem će istraga iz sudske prijeći u nadležnost policije i državnog odvjetništva.

Ministrica je to najavila komentirajući jučerašnju izjavu ministra unutarnjih poslova Šime Lučina da se kasni s izmjenama Zakona o kaznenom postupku, te da će od Vlade tražiti da do kraja godine predloži tu izmjenu kojom bi se ukinula sudska istraga.

Ministrica je rekla kako je zadovoljna da upravo iz MUP-a, iz kojeg je i krenula inicijativa, požuruju promjene ZKP-a jer je to ´pokazatelj demokratizacije policije koja ne teži samostalnosti već funkcionalnom povezivanju s državnim odvjetništvom radi učinkovitosti kaznenog progona´.

Objasnila je da su posljednje izmjene ZKP-a, na kojem je radna skupina radila dvije godine, bile dovršene kada je postala ministricom, sredinom 2001., te da je zbog važnosti tada predloženih promjena smatrala da ih treba brzo donijeti.

Osobno je, kako kaže, i sama podržavala prijedloge o izbacivanju sudske istrage koji su se pojavili neposredno prije no što je Vlada lani usvojila prijedlog izmjena. Tvrdi, međutim, da je bilo prekasno za takvu veliku koncepcijsku promjenu u kaznenom postupku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je tada zaključila da treba krenuti s donošenjem novog ZKP-a, pa stručna skupina u Ministarstvu radi na njegovoj pripremi, kazala je.

Upozorila je da se radi o velikim promjenama koje podrazumijevaju i velike troškove. Zbog toga se sada obavljaju istraživanja o osposobljenosti policije i državnog odvjetništva za te promjene, kao i istražnih sudaca, kazala je.

Dodala je da ni jedan istražni sudac neće ostati bez posla jer istražni sudac postaje sudac koji će okrivljenicima jamčiti njihova prava u postupku.

Napomenula je da će se zbog novog ZKP-a istodobno morati mijenjati i zakoni o policiji i državnom odvjetništvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara