Mišetić opovrgava primanje optužnice, za vladu je dostava uredna

BRANITELJ umirovljenog generala Janka Bobetka, Bosiljko Mišetić zanijekao je u petak poslijepodne da mu je uručena optužnica koju je Haaški sud podignuo protiv generala Bobetka, no Vlada je objavila kako smatra da je dostava optužnice uredno obavljena i da je njezina obveza prema ICTYu izvršena.

"Optužnica mi nije uručena", rekao je Mišetić u telefonskoj izjavi nakon što je Vlada priopćila da je optužnicu protiv Bobetka uručila njegovom odvjetniku Mišetiću.

Mišetić je rekao da "nije primio preporučeno pismo i da ga je vratio natrag (pošiljatelju)".

"Predaja optužnice je u nadležnosti suda, a ne Vlade", rekao je Mišetić dodajući kako bi "Vlada morala znati svoje ovlasti i pridržavati se propisa", u ovom slučaju Ustavnog zakona o suradnji s ICTY-em i Zakona o kaznenom postupku.

"Da je Vlada proučila Ustavni zakon našla bi u njemu odredbu da je za uručivanje optužnice nadležan Županijski sud, a ne Vlada", rekao je Mišetić. Ne shvaćam zašto nisu pitali svoje pravnike, upitao se.

Na Mišetićeve tvrdnje iz Vlade su reagirali demantijem.

"Uručenjem optužnice pravnom zastupniku generala Bobetka Vlada je ispunila svoju obvezu", izjavila je predstojnica vladina Ureda za odnose s javnošću Sanja Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mišetić je "zaprimio i otvorio preporučeno pismo, pogledao sadržaj i prekrižio potpis na dostavnici te ga vratio natrag", dodala je glasnogovornica.

"Čak da je Mišetić potpuno odbio primiti to preporučeno pismo smatralo bi se da je dostava uredno izvršena, temeljem propisa o dostavi", kazali su u Vladi.

Vladin Ured za suradnju s ICTY-em ima podnesak Bobetka kojim se on obraća vladi i od nje traži da sve akte, podneske i dopise Haškog suda dostave njegovom izabranom branitelju. Taj podnesak prati i Bobetkova punomoć Mišetiću da prima sve akte koje se odnose na njega. Oba dokumenta su predani Uredu za suradnju s Haškim sudom u rujnu 2002., navode u Vladi.

Županijski sud u Zagrebu objavio je danas da ne može dostaviti optužnicu generalu Bobetku zbog njegovog "lošeg i pogoršanog zdravstvenog stanja", te da zbog nemogućnosti te dostave nema zakonskih uvjeta niti za dostavu njegovim braniteljima.

"Nakon što je Županijski sud utvrdio kako ne postoje zakonski uvjeti za dostavu optužnice braniteljima, pitanje je li odvjetnik optužnicu primio ili ne je irelevantno", izjavio je za Hinu jedan hrvatski pravni stručnjak tražeći da ostane neimenovan.

Vladin Ured za suradnju s Haškim sudom dostavio je odvjetniku generala Bobetka, Bosiljku Mišetiću, optužnicu ICTY-a podignutu protiv generala 23. kolovoza 2002., priopćeno je ranije iz Vlade.

Haški sudac Carmel Agius izdao je 19. ožujka nalog kojim je od hrvatskih vlasti zatražio da uruče optužnicu generalu Bobetku ili njegovim odvjetnicima u roku od 15 dana i o tome obavijeste Sud. Odmah po uručenju optužnice Sud bi suspendirao nalog za uhićenje i predaju generala Bobetka. Sudac je također zatražio da hrvatske vlasti osiguraju Sudu mjesečna izvješća o zdravstvenom stanju generala.

Ratni zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske, stožerni general Janko Bobetko optužen je po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara