Mostar: Međunarodna zajednica nastavlja pritisak na Bošnjake

MEĐUNARODNA zajednica nastavlja vršiti pritisak na bošnjačke dužnosnike SDA, koji bojkotiraju rad Povjerenstva za izradu Statuta grada Mostara, da se do kraja srpnja vrate u to Povjerenstvo, potvrdili su u utorak diplomati.

Ukoliko se bošnjački dužnosnici ne vrate u to Povjerenstvo onda ne treba isključiti mogućnost da Visoki predstavnik Paddy Ashdown iskoristi svoje ovlasti i nametne rješenje o novom ustroju Mostara, rekli su međunarodni dužnosnici koji su željeli ostati anonimni.

Bošnjački dužnosnici SDA odbili su se sastati s veleposlanicima zemalja EU akreditiranim u BiH koji su posjetili Mostar kako bi pomogli u prevladavanju najnovije političke krize nakon što su se nedavno bošnjački članovi SDA povukli iz rada Povjerenstva za izradu Statuta grada Mostara.

Međunarodne strukture su iznenađene i razočarane postupkom bošnjačkih dužnosnika koji se nisu odazvali pozivu na sastanak s veleposlanicima zemalja EU, potvrdili su dužnosnici međunarodne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Aktualna politička kriza u Mostaru uslijedila je zbog različitih stajališta prema preustroju institucija tog grada. Bošnjački dužnosnici se zauzimaju za opstanak sadašnjih šest općina od kojih su tri većinske bošnjačke a tri hrvatske, objašnjavajući kako je to jamac ravnopravnosti Bošnjaka na mostarskom području.

Međunarodna zajednica se zauzima za ukidanje šest i utemeljenje jedne gradske općine Mostara objašnjavajući kako bi to smanjilo troškove administracije. Takav prijedlog podupire i HDZ BiH.

Smatra se kako bi se ukidanjem mostarskih općina s nacionalnim predznakom prokrčio put brzim ustavnim promjenama kojim bi se umanjila politička moć entiteta Republike Srpske i Federacije BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara