NA STARU GODINU ASHDOWN ZAKONOM OSIGURAO STRUJU "ALUMINIJU"

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown nametnuo je u srijedu navečer Zakon o primjeni električnog tarifnog sustava čime je i osiguran nastavak normalne isporuke električne energije mostarskom Aluminiju. L

Zakonom, čija je primjena počela u srijedu, a odnosi se i na sva domaća industrijska poduzeća, precizira se da su im dvije federalne elektroprivrede iz Sarajeva i Mostara dužne isporučiti dovoljne količine električne energije.

Elektroprivredna poduzeća ne mogu izvoziti električnu energiju dok ne podmire potrebe u Bosni i Hercegovini i moraju se međusobno nadopunjavati.

Tekst Zakona i odluku o njegovu proglašenju Ashdown je dostavio premijeru Federacije BiH Ahmetu Hadžipašiću i resornom ministru energetike, industrije i rudarstva Izetu Žigiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visoki predstavnik je, u pojašnjenju odluke poslane federalnim dužnosnicima, priznao da je Zakon morao nametnuti zbog nemogućnosti federalne Vlade da uredi to pitanje te pozicije u kojoj je bio doveden Aluminij jer je prijetilo njegovo gašenje.

"Nisam imao alternative ukoliko u BiH želimo izbjeći ekonomsku krizu širih razmjera koja bi mogla ugroziti jednog od najvećih izvoznika u ovoj zemlji (Aluminij), elektroenergetsku mrežu i reputaciju ove zemlje kod stranih investitora koji su prijeko potrebni BiH i njezinim građanima u sljedećem razdoblju", stoji u Ashdownovom dopisu premijeru Hadžipašiću i ministru Žigiću.

Elektroprivreda BiH sa sjedištem u Sarajevu je, unatoč nalogu Vlade od utorka poručila u srijedu da nema dovoljne količine od 125 megawatsati električne energije za Aluminij jer je 'viškove' ranije prodala.

Elektroprivreda BiH je krajem studenog jednostrano raskinula dugoročni ugovor s njemačkim Debisom koji je električnu energiju posredno kupovao za potrebe mostarskog Aluminija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara