"Naša ognjišta": U Tomislavgradu otkriven novi arheološki lokalitet

U arheološkim iskopinama u blizini groblja Karaule kod Tomislavgrada pronađeno je nekoliko velikih i lijepo izrađenih kamena iz kasne antike koji su s obzirom na izgled, veličinu i način obrade mogli služiti kao postolja ili završeci stupova neke velike građevine, piše u novom broju katoličkog mjesečnika "Naša ognjišta" iz Tomislavgrada.

"Radi se o malom prostoru da bi tu mogla biti nekakva monumentalna građevina", izjavio je, kako prenosi list, donedavni ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Herceg-Bosne Tihomir Glavaš. Po njegovim riječima to bi mogao biti poganski hram, na koji upućuju arheološka istraživanja s kraja 19. stoljeća.

U listu se navodi kako je jedan mještanin kopajući put do kuće iskopao nekoliko velikih i lijepo izrađenih kamena koji su zanimljivo oslikani i ispisani latinskim slovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potkraj 19. stoljeća arheološka iskapanja na području Tomislavgrada vodio je poznati austrijski arheolog Carlo Patsch, a većinu je iskopina otpremio u Zemaljski muzej u Sarajevu, pišu "Naša ognjišta".

Duvanjsko polje na kojem se nalazi Tomislavgrad, staro je sjedište ilirskoga plemena Dalmata, a srednjovjekovna kronika "Ljetopis popa Dukljanina" spominje Duvno kao mjesto u kojem je održan prvi hrvatski sabor na kojem je politički i teritorijalno ustrojena sredovječna Crvena i Bijela Hrvatska.

(Hina) xmk yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara