Nastavljeno haško suđenje generalu Strugaru

HAŠKO suđenje umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, optuženom za kršenje ratnog prava i običaja tijekom napada na Dubrovnik, nastavljeno je u četvrtak protuispitivanjem Adriena Paula Stringera, koji je u listopadu 1991. godine bio član promatračke misije Europske zajednice na dubrovačkom području.

Riječ je o trećem danu suđenja Strugaru, kojeg je Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY) u devet točaka optužio za kršenje ratnog prava i običaja, ubojstva, okrutne postupke, napade na civile, razaranje vjerskih i kulturnih objekata, te povijesnih spomenika na području Dubrovnika.

Britanac Stringer u četvrtak je, odgovarajući na pitanja Strugarovih branitelja, ponovio da po njegovu mišljenju nije bilo nikakvog očitog razloga da JNA pokrene napad na Dubrovnik.

"U području Dubrovnika hrvatske snage nisu okružile vojarne JNA, a Dubrovnik je bio demilitarizirana zona", rekao je Stringer.

On je isto tako potvrdio da je tijekom njegova boravka u tom području, u listopada 1991. godine, bilo granatiranja područja oko Dubrovnika, osobito Cavtata i sela oko dubrovačke zračne luke.

"Čuli smo granate u brdima oko grada, čuli smo puškaranja i vatru iz teškog naoružanja koja je došla od strane JNA. Vidjeli smo kuće u Cavtatu oštećene u granatiranju JNA, i oštećena plovila u cavtatskoj luci", rekao je Stringer.

Strugarovi branitelji u četvrtak su pokušali osporiti vjerodostojost Stringerova svjedočenja, ukazujući na neke manje nedosljednosti u njegovu iskazu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stringer je naime tijekom svjedočenja izjavio da je s haškim istražiteljima razgovarao dva puta tijekom 2002. godine. Strugarov branitelj Goran Rodić kazao je da se u sudskim dokumentima navodi da je s istražiteljima razgovarao u ožujku 2001. i 2002. godine.

"Tu pogrešku pripisujem svojoj slaboj memoriji", objasnio je Stringer.

Rodić je nakon toga pitao svjedoka da li se slabo sjeća i događaja iz 1991. godine.

"Naravno da se čovjek ne može sjećati svih pojedinosti od prije više od deset godina, ali sam se poslužio svojim bilješkama i dnevnikom koji sam vodio dok sam boravio u Dubrovniku", kazao je Stringer.

"Živo se sjećam događaja, a zahvaljujući dnevniku i bilješkama sastavio sam kronologiju", rekao je Stringer.

Na nastavku suđenja Strugaru u petak trebalo bi biti okončano protuispitivanje Stringera, a Tužiteljstvo je nakon toga najavilo izvođenje novog svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara