NEKI DIJABETIČARI BOLJE REAGIRAJU NA ODREĐENE LIJEKOVE

Dijabetičari s određenom podvrstom te bolesti četiri puta bolje reagiraju na određeni lijek od ostalih osoba oboljelih od dijabetesa, izjavili su znanstvenici. L

U studiji koja utvrđuje da genetski sustav pacijenta može odrediti uspješnost liječenja od dijabetesa, znanstvenici medicinske škole u Exeteru u zapadnoj Engleskoj izjavili su da je uzrok bolesti važan čimbenik u određivanju najboljeg načina liječenja.

"Mi liječimo dijabetičare pod pretpostavkom da će oni svi jednako reagirati na lijekove. Pokazali smo da postoji genetska podskupina koja iznimno dobro reagira na neke lijekove za dijabetes", rekao je dr. Ewan Pearson.

Dijabetes je kronična bolest koju uzrokuje nedostatak ili odsutnost inzulina. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 ne proizvode inzulin i potrebne su im svakodnevne injekcije.

Dijabetes tipa 2, najčešći oblik te bolesti, pojavljuje se zbog nemogućnosti dovoljne proizvodnje inzulina ili njegovog ispravnog korištenja.

Oba tipa te bolesti izazvana su mutacijama gena kao i faktorima u okolini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pearson i profesor Andrew Hattersley otkrili su da pacijenti s određenom podvrstom dijabetesa tipa 2, koji je nasljedan i obično se dijagnosticira prije 25. godine, puno bolje reagiraju na jednu vrstu lijeka te da se kod njih javlja manje nuspojava.

"Ova studija je pokazala da ti pacijenti, za koje se dosad pretpostavljalo da su isti kao i ostali oboljeli od dijabetesa tipa 2, odgovaraju četiri puta bolje na skupinu lijekova sulfonilureja nego drugi dijabetičari", rekao je Pearson koji je objavio svoja otkrića u medicinskom časopisu The Lancet.

"Ako se zna uzrok dijabetesa onda možete predvidjeti da će pacijenti dobro reagirati. Također možete izbjeći probleme s nuspojavama", dodao je.

Većina dijabetičara liječi se sulfonilurejama ili metforminom, ili s oba lijeka.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara