Ninčević osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora

SUDSKI vijeće Županijskog suda u Splitu osudilo je danas Hrvoja Ninčevića (27) iz Solina za ubojstvo Romana Bakovića, u prekoračenju nužne obrane, te za opće opasan čin kojim je doveo u opasnost život Maria Barića, na jedinstvenu zatvorsku kaznu od šest godina i šest mjeseci.

U obrazloženju presude predsjednik Sudskog vijeća sudac Slavko Lozina kazao je kako je 24. kolovoza 2002. Ninčević u splitskom disko-klubu "Shakespeare" ispalio dva hitca u redara Romana Bakovića i pogodio ga u prsa i trbuh. Time mu je zadao ozljede od kojih je Baković 2. rujna preminuo. Trećim hitcem pogodio je gosta disko-kluba Maria Barića, teško ga ozlijedivši. Barić je spašen brzom intervencijom liječnika.

Sudsko vijeće, kazao je obrazlažući presudu sudac Lozina, nije u potpunosti prihvatilo pravnu kvalifikaciju kažnjiva djela iz optužnice, koja je tražila da Ninčević bude osuđen za kažnjivo djelo teškoga ubojstva.

Vijeće je utvrdilo na temelju iskaza više od dvadeset svjedoka da je Ninčević u stanju smanjene uračunljivosti počinio kažnjivo djelo običnoga ubojstva, u prekoračenju nužne obrane. Sudac Lozina je istaknuo kako Vijeće nije utvrdilo da je Ninčević u disko-klub došao sa smišljenom nakanom da ubije Bakovića, jer ga je poznavao samo površno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao olakotne okolnosti Sud je Ninčeviću priznao iskrenost, kajanje i sućut zbog počinjena kažnjiva djela te činjenicu da nije nasilna osoba i da prije nije osuđivan. Kao otegotnu okolnost Vijeće je u obzir uzelo što je Ninčević pucao u prepunu disko-klubu te je, po riječima suca Lozine, samo puka sreća da nije bilo više žrtava.

Ninčević je osuđen za kažnjivo djelo običnoga ubojstva u prekoračenju nužne obrane na najnižu zatvorsku kaznu od pet godina. Zakonom je za takvo kažnjivo djelo predviđena kazna od pet do 15 godina.

Za drugo teško kažnjivo djelo, protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, osuđen je na dvije godine zatvora. Sudsko vijeće odmjerilo mu je stoga jedinstvenu zatvorsku kaznu od šest godina i šest mjeseci.

Ninčević je u pritvoru od 24. kolovoza 2002., a sudskim rješenjem u pritvoru će biti i dalje do pravomoćnosti presude. Odvjetnici optuženika i zastupnici optužbe najavili su podnošenje priziva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara