Njemačka policija traga za "kalifom od Koelna"

NJEMAČKA policija objavila je u četvrtak kako traga za islamskim vođom Metinom Kaplanom, poznatijim pod nazivom "Kalif od Koelna", čiji slučaj već više od pet godina zaokuplja njemačko sudstvo, koji bi trebao biti isporučen Turskoj.

Policija u Koelnu priopćila je da je Kaplan, koji je rođen u Turskoj, napustio svoj stan u nepoznatom smjeru nakon što je drugostupanjski sud u Muensteru u srijedu navečer poništio zabranu njegova izručenja Turskoj.

Policija je u potragu za "Koelnskim Kalifom", kako se Kaplan sam prozvao, uključila i nizozemske vlasti jer se pretpostavlja da je Kaplan pobjegao u susjednu zemlju u kojoj vjerska organizacija kojoj je na čelu, "Kalifska država", za razliku od Njemačke, još nije zabranjena.

Njemačke vlasti su prije četiri godine zabranili rad "Kalifske države", koja je ocijenjena kao "totalitarna" i koja stremi uspostavljanju islamskog uređenja u čitavom svijetu. Zabrana je uslijedila nakon što je njezin vođa Kaplan osuđen na četiri godine zatvora zbog toga što je na jednom skupu pozvao na umorstvo jednog svog suparnika, koji je nedugo nakon toga i ubijen.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon puštanja na slobodu njegovo izručenje je zatražila Turska, koja ga optužuje zbog veleizdaje te pokušaja rušenja državnog poretka i uvođenja islamske države u Turskoj. Njemački prvostupanjski sud u Koelnu je prije godinu dana spriječio njegovo izručenje uz obrazloženje da Kaplanu u turskim zatvorima prijeti mučenje.

Kaplana smatraju jednim od najradikalnijih islamskih vođa u Njemačkoj i njegovo protjerivanje iz zemlje zagovaraju i Vlada i oporba.

Njegov je nestanak odmah izazvao žestoke reakcije oporbenih političara koji socijaldemokratsko-zelenoj Vladi savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije predbacuju da ne pridaje dovoljno važnosti opasnim ekstremistima.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein (Kršćansko-socijalna unija CSU) smatra skandaloznim da vlasti Kaplana nisu držale pod stalnom prismotrom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara