Njemačka zabranila pametne satove za djecu: "Roditelji ih koriste za špijuniranje"

Njemačka zabranila pametne satove za djecu: "Roditelji ih koriste za špijuniranje"
Screenshot: YouTube
 
NJEMAČKA je zabranila prodaju pametnih satova za djecu nakon što ih je nadzorno tijelo opisalo kao špijunske uređaje, piše BBC.
 
Nadzorna agencija BNetzA uputila je roditelje da unište pametne satove svoje djece: "Loše osigurani pametni uređaji dozvoljavaju narušavanje privatnosti. To je zaista zabrinjavajuće kada se radi o satovima za djecu s GPS-om, satovima zbog kojih bi navodno trebali biti sigurni", izjavio je stručnjak za sigurnost tvrtke Pen Test Partners, Ken Munro.
 
"Roditelji koriste satove za prisluškivanje nastavnika"
 
"Šokantan je nedostatak regulacije interneta koji dopušta slobodnim proizvođačima da se igraju sa sigurnošću naše djece", dodao je Munro. BNetzA je u izjavi navela da je već pokrenula postupke protiv nekoliko tvrtki koje prodaju pametne satove na internetu.
 
"Pomoću aplikacije roditelji mogu dječje satove koristiti za tajno promatranje i prisluškivanje njihove okoline, tako da ih moramo smatrati nedopuštenim proizvodima", rekla je predsjednica agencije i dodala: "Prema našem istraživanju, roditelji koriste satove za prisluškivanje nastavnika u učionicama."
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Greške u satovima omogućavaju hakiranje i ugrožavaju dječju sigurnost
 
Pametni satovi prodaju se u Njemačkoj uglavnom djeci u dobi između 5 i 12 godina. Većina je opremljena SIM karticom i kontrolira se pomoću aplikacije. 
 
U listopadu je norveško vijeće potrošača upozorilo da neki od satova imaju pogreške zbog kojih prenose i pohranjuju podatke bez šifriranja. To znači da pomoću osnovnih tehnika hakiranja stranci mogu pratiti dječje uređaje. Norveška je stoga pozvala na mjere u čitavoj Europi kako bi se povećala sigurnost takvih uređaja.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz događaje u Njemačkoj, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Njemačka. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara