Njemačka: Zastoj u NATO-u bit će riješen u subotu ili kasnije

Njemačka: Zastoj u NATO-u bit će riješen u subotu ili kasnije
NJEMAČKI ministar obrane Peter Struck ponovio je svoje stajalište da će veleposlanici zemalja članica NATO-a postići sporazum o potpori za Tursku, ali je rekao da do toga neće doći prije subote.

´Partner Saveza Turska dobit će potrebnu pomoć u skladu sa sporazumom NATO-a´, rekao je Struck u četvrtak kasno navečer za njemačku televiziju ZDF.

Turska traži da NATO isplanira mjere sigurnosti za Ankaru u slučaju iračkog protunapada ako SAD pokrenu rat protiv Bagdada i poziva se na članak 4 temeljnog sporazuma NATO-a. U skladu s tim sporazumom saveznice traže konzultacije ako strahuju da su suočene s prijetnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je izjavio da će odluka u vijeću NATO-a u Bruxellesu biti donesena u subotu ili još kasnije.

Veleposlanici NATO-a cijeli tjedan pokušavaju naći izlaz iz jedne od najtežih kriza koja je pogodila Savez u 54 godine njegova postojanja. Nema izgleda za postizanje napretka prije izvješća šefa UN-ovih inspektora oružja Hansa Blixa Vijeću sigurnosti o iračkoj suradnji koje će biti podneseno u petak.

´Mi nismo podanici Sjedinjenih Država´, rekao je Struk za ZDF. ´Treba iskoristiti svaku šansu za pronalaženje mirnog rješenja´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara