Novi trogirski gradonačelnik HDZ-ovac Vedran Rožić

Na današnjoj izvanrednoj sjednici trogirskoga Gradskog vijeća većinom je glasova vijećnika HDZa te dosad vladajućeg HSSa i nezavisnog vijećnika Marija Pečarića smijenjena dosadašnja koalicijska gradska vlast sa SDPovim gradonačelnikom Brankom Škokićem na čelu, te je za novoga gradonačelnika izabran HDZov vijećnik Vedran Rožić, bivši nogometaš i Hajdukov direktor.

Nakon četiri godine u oporbi HDZ je tako od koalicije SDP-HSS u gradu ponovno preuzeo vlast zahvaljujući glasu dobivenom upravo od HSS-a, koji je već najavio izlazak iz koalicije ističući da je nezadovoljan odnosima u Poglavarstvu u kojem se odluke donose preglasavanjem brojčano nadmoćnijih SDP-ovaca zbog čega se, kako je rečeno, ne rješavaju nagomilani problemi.

Za dogradonačelnike su izabrani Dina Hrabar i predsjednik trogirskoga HDZ-a te ujedno obnašatelj dužnosti predsjednika nacionalne HVIDR-e Vinko Brkan.

U novome HDZ-ovu Poglavarstvu, osim nestranačkih osoba i stručnjaka na raznim područjima, neće biti članova HSS-a, koji, iako je podupro smjenu dosadašnjeg i izbor novoga gradonačelnika i Poglavarstva, odlazi u oporbu sa SDP-om, LS-om i nezavisnim Pečarićem.

U raspravi prije nego što je izglasovano nepovjerenje sada već bivši gradonačelnik Škokić, svjestan da mu je to, kako je rekao, "posljednje obraćanje Vijeću na toj dužnosti", istaknuo je neke uspjehe svojega Poglavarstva kad je riječ o infrastrukturi, poboljšavanju životnih uvjeta, smanjenju nezaposlenosti te visokim izdvajanjima za socijalu. Zaključio je da su moguće pogreške rezultat rada za dobrobit grada, a ne želje za osobnom koristi i malverzacija, te da u oporbu SDP "odlazi čistih ruku i obraza, te uzdignuta čela".

Vinko Brkan mu je odgovorio da će te njegove trvdnje nova vlast provjeriti i istražiti koliko je obraz bivših poglavara zapravo čist i zašto neki kapitalni projekti, poput vodovoda i izgradnje novog mosta, nisu niti počeli, suprotno predizbornim obećanjima da će u njihovu mandatu biti dovršeni. Rekao je i kako je bivša gradska vlast odgovorna i zbog lošeg upravljanja gradskom imovinom, nedonošenja prostornog plana i zbog neizgrađene gospodarske zone u Planom, koja bi trebala biti temelj gospodarskog razvitka, što su, prema njegovim riječima, glavni razlozi za izglasovano nepovjerenje, u čemu je HDZ podupro i HSS.

Novi trogirski gradonačelnik Rožić najavio je, nakon prisege, da će nova vlast nastaviti dobre projekte i početi nove, te promijeniti odnos gradske vlasti prema građanima čije je pritužbe dosadašnja vlast ignorirala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova gradska vlast, kako je istaknuto, uspješno će surađivati s Vladom, od koje očekuje i novčanu potporu za neke zahtjevne projekte, poput izgradnje novog mosta s otokom Čiovom.

Vedran Rožić je deveti gradonačelnik izabran u Trogiru u proteklih 12 godina.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Gradskog vijeća predsjednik trogirskoga HDZ-a Vinko Brkan istaknuo je kako između HDZ-a i HSS-a nije postignut nikakav sporazum i da je HSS u tom slučaju postupio po svojoj savjesti. Također je najavio da će dosadašnji vijećnik HSS-a Stjepan Jurčević, inače predsjednik Gradskog vijeća, izići iz HSS-a i postati nezavisnim vijećnikom.

Neslužbeno se doznaje da predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić izlazak te stranke iz gradske koalicije i potporu izboru HDZ-ova gradonačelnika i Poglavarstva uvjetovao neulaskom HSS-a u novu gradsku vlast kako se ne bi raskinula koalicija sa SDP-om, koju ta stranka ima u mnogim gradovima i županijama diljem Hrvatske.

(Hina) xdstr ydbZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara