OBJAVLJEN HRVATSKI PRIJEVOD KNJIGE CHARLESA R. SHRADERA "MUSLIMANSKO-HRVATSKI GRAĐANSKI RAT U SREDNJOJ BOSNI - VOJNA POVIJEST 1992.-1994."

Hrvatski prijevod knjige američkoga vojnog povjesničara Charlesa R. Shradera "Muslimanskohrvatski građanski rat u srednjoj Bosni vojna povijest 1992.1994." objavio je zagrebački nakladnik Golden marketing Tehnička knjiga.

Knjiga (287 str.) u 12 poglavlja obrađuje muslimanske napade na hrvatska područja u srednjoj Bosni. Nakon uvoda autor je obradio operativno okruženje na području sukoba, ustroj Armije BiH i HVO-a , zapovjedništva, nadzor i komunikacije, njihovu izobrazbu, doktrinu i logistiku, navještaj građanskoga rata u srednjoj Bosni, pokusni napad Armije BiH u siječnju 1993., glavne napade Armije BiH na Vitez, Busovaču, Kiseljak i Zenicu tijekom travnja 1993., nastavak muslimanskih ofenziva tijekom svibnja i lipnja, navale u srpnju i kolovozu 1993. i operacije od rujna 1993. do veljače 1994.

"Povijesne naklonosti i suvremeni nacionalni interesi imali su glavnu ulogu u vladama članicama Europske unije - i, u manjoj mjeri, u Sjedinjenim Državama. Naslijeđena sumnjičavost i mržnja prema Hrvatima, koje su proizlazile iz njihova savezništva s nacističkom Njemačkom tijekom Drugoga svjetskog rata - bez obzira na činjenicu što su bosanski Muslimani također surađivali s nacistima - utjecali su na pristup glavnine zapadnih vlada i njihovih predstavnika na terenu u Bosni i Hercegovini. Zbog Zaljevskoga rata i zbog stalne potrebe da se ugađa islamskim zemljama Srednjega istoka, bilo je isplativije ostavljati promuslimanski dojam, tim više što su u mnogim državama EU-a postojale i znatne, često nemirne muslimanske manjine kod kuće i unosni trgovinski odnosi s muslimanima po svijetu", piše Charles S. Shrader u predgovoru svoje knjige.

Autor je u prilozima objavio borbene rasporede HVO-a za Operativno područje Srednja Bosna, Trećega korpusa Armije BiH i obilježja i mogućnosti odabranih oružanih sustava rabljenih u BiH 1992.-1994.

Ilustracije objavljuju slikovne priloge sudionika sukoba i posljedice tog sukoba na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kraju knjige su bilješke o izvorima što ih je autor koristio u dokumentaciji Haškoga suda, literatura, kratice i kazalo imena.

Američko izdanje knjige objavio je Texas AandM University Press 2003., a na hrvatski jezik preveo ju je Zoran Bošnjak.

Predgovor hrvatskom izdanju knjige napisao je bivši veleposlanik BiH pri EU i NATO-u (1998.-2000.) Vitomir Miles Raguž, a proslov američki sociolog Stjepan G. Meštrović.

Charles R. Shrader, američki časnik i povjesničar, bio je vojni savjetnik u slučajevima za ratne zločine Haškoga suda, predavač vojne povijesti na West Pointu i Sveučilištu Columbia. Objavio je više knjiga, među kojima "Communist Logistics in the Korean War".

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara