Objavljen hrvatski prijevod knjige Jeana Zieglera "Novi gospodari svijeta i oni koji im se protive"

ZAGREBAČKI nakladnik "Izvori" objavio je knjigu švicarskoga sociologa Jeana Zieglera "Novi gospodari svijeta i oni koji im se protive".

Švicarsko izdanje knjige "Novi gospodari svijeta" na francuskom jeziku objavljeno je 2002., a na hrvatski jezik knjigu je preveo Mihailo Ničota.

Knjiga na 282 stranice, a u četiri poglavlja obrađuje temeljne pojmove globalizacije i njezinu povijest, grabežljivce koji se globalizacijom služi za gomilanje krvavog novca, pustošenje prirode, uništenje ljudi i razaranje država.

Autor potanko obrađuje i t.zv. plaćenike globalizacijskih tijekova koji se skrivaju iza imena Svjetske trgovačke organizacije, Svjetske banke i Međunarodnoga monetarnog fonda, a četvrto poglavlje knjige bavi se načelima borbe protiv takvoga uređenje svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Razaranjima i patnjama koje su narodima nametnuli oligarsi svjetskog kapitala, njihova vojna carstva i njihove plaćeničke trgovačke i financijske organizacije, još treba dodati patnje uzrokovane korupcijom i nesavjesnošću koje su u velikom broju značajke vladajućih struktura Trećega svijeta. Red svjetskoga financijskog kapitala ne može funkcionirati bez aktivne suradnje i korupcije vlada na mjestu događaja", piše Jean Ziegler u knjizi.

"Bjesomučna neograničena pohlepa naših bogataša i korupcija elita u t.zv. nerazvijenim zemljama čine jedno golemo planirano ubojstvo", rekao je kako piše na omotu knjige komentirajući Zieglerovu knjigu poznati protestantski teolog Walter Hollenweger.

Jean Ziegler (1934.) profesor je na sveučilištu u Ženevi, a sada je posebni UN-ov izvjestitelj za pravo na hranu. Objavio je više knjiga, a među njima "Barbari dolaze".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara