Od srpnja računi za struju veći do 3 kune

OD 1. srpnja ove godine svi kupci električne energije dodatno će izdvajati 0,89 lipa po kilovatsatu kao naknadu za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, zbog čega će mjesečni računi biti veći od 1,5 do 3 kuna, najavio je danas pomoćnik ministra gospodarstva Željko Tomšić na prezentaciji kriterija i uvjeta za priključivanje novih vjetroelektrana na mrežu HEP Operatora prijenosnog sustava.
 
Što se tiče HEP-a, objasnio je Tomšić , cijena električne energije ostat će ista, ali će se potrošačima račun "sitno" povećati za obnovljive izvore.

Kako se procjenjuje, samo u ovoj godini od te će se naknade prikupiti oko 60 milijuna kuna. Prikupljat će je operator tržišta i raspodjeljivati je proizvođačima struje iz obnovljivih izvora s kojima je sklopio ugovor o otkupu te struje.

Prošli je tjedan Vlada donijela tri podzakonska akta kojima se reguliraju pitanja vezana za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredbom o minimalnom udjelu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora precizirano je da bi do 2010. udio tih izvora (bez velikih hidroelektrana) u Hrvatskoj trebao biti 5,8 posto, a uredbom o naknadama da će od 1. srpnja 2007. svi kupci struje plaćati naknada od 0,89 lipa po kilovatsatu (KWh), a ona će postupno rasti do 2 lipe u 2010. godini.

Tarifnim sustavom definirana je pak cijena otkupa struje iz obnovljivih izvora, a ona se kreće od 0,36 kuna po KWh za elektrane na deponijski plin, 0,64 kune za vjetroelektrane, pa do 3,4 kune po KWh za struju iz sunčevih ćelija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara