Odbor za za zaštitu prava zaposlenika luke Ploče: Ne trgujte teritorijem

ODBOR za zaštitu prava zaposlenika "Luke Ploče" u pismu upućenom predsjedniku Sabora Zlatku Tomčiću i premijeru Ivici Račanu, državnim ustanovama i hrvatskoj javnosti, predlaže da hrvatska država gospodarstvenicima iz Bosne i Hercegovine osigura nesmetan pristup pločanskoj luci, te da slobodna zona funkcionira po veoma liberalnom principu, jer je takva vrsta dogovora obostrano korisna.

Odbor se time očitovao povodom pregovora oko ratifikacije sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij RH u luci Ploče i kroz teritorij BiH u Neumu, a prije tematskih sjednica u Pločama i Dubrovniku, te skorog razgovora na Brijunima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ujedno se naglašava protivljenje bilo kakvom trgovanju hrvatskim teritorijem i suverenitetom, kojeg su Pločani izgrađivali u miru i obranili u ratu, posebno zbog toga što se i danas na komercijalnoj, gospodarskoj, a ne političkoj osnovi, uspješno poslovalo, te pružale lučke usluge susjednoj bosansko-hercegovačkoj državi.

Posebno se predlaže da na budućim sastancima na kojima će se raspravljati i rješavati problemi oko pristupa i korištenja Luke Ploče obvezno budu nazočni predstavnici Grada i pločanske luke koji svojim znanjem i interesima mogu pomoći rješavanju tog aktualnog pločanskog i hrvatskog problema.

Smatrajući da će primjenom "nepravednog" sporazuma nastati šteta, Odbor poručuje da će, ne uvaži li se njihovo očitovanje, pokrenuti "odlučnu akciju s ciljem zaštite pločanskih i hrvatskih interesa za koju, kažu, postoji podrška Grada Ploče, Luke Ploče, Dubrovačko-neretvanske županije, sindikalnih središnjica, braniteljskih udruga i pučanstva neretvanskoga kraja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara