Odluka o primanju BiH u "Partnerstvo za mir" ovisi o političkoj procjeni

BOSNA i Hercegovina će do kraja svibnja ispuniti tehničke uvjete za primanje u program "Partnerstvo za mir" no odluka o tome hoće li dobiti pozivnicu ovisi o političkoj procjeni koju trebaju donijeti zemlječlanice NATO-a, izjavio je u srijedu u Sarajevu američki diplomat James Locher, voditelj Povjerenstva za preustroj sustava obrane BiH (DRC).

"Mi se bavimo tehničkim pitanjima i ona će biti riješena no sada je teško kazati što će NATO odlučiti u svezi sa širim političkim razmatranjima", kazao je Locher na konferenciji za novinstvo.

On je istaknuo kako se pod političkim uvjetima za primanje u "Partnerstvo" podrazumijeva prije svega cjelovita suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se kako će mogućnost primanja BiH u "Parnerstvo za mir" biti razmatrana na summitu NATO-a što će se u lipnju održati u Istambulu no predstavnici međunarodne zajednice u BiH kao i američke administracije u proteklih su nekoliko tjedana uputili niz oštrih upozorenja kako se s Radovanom Karadžićem na slobodi ta zemlja ne može približiti euro-atlanstkim integracijama.

Locher i ministar obrane Nikola Radovanović kazali su kako je u ovom trenutku prioritetno obaviti imenovanje generala koji će biti na čelu Glavnog stožera i Operativnog zapovjedništva oružanih snaga BiH.

Imena kandidata, uglavnom časnika s činom brigadira i pukovnika, dostavljena su Uredu Visokog predstavnika (OHR) i zapovjedništvu SFOR-a kako bi se potvrdila njihova stručnost i podobnost.

Radovanović je izjavio kako očekuje da će provjere biti završene do kraja narednog tjedna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara