OESS osuđuje diskriminaciju dječaka iz Vukovara

MISIJA OESS-a u RH osudila je u četvrtak diskriminirajuću odluku kojom je jednom dječaku srpske nacionalnosti iz Vukovara bio zabranjen nastup na nogometnom turniru zbog njegove nacionalne pripadnosti.

Odluku o zabrani nastupa na nogometnom pionirskom turniru "Memorijal vukovarskih branitelja" za 14-godišnjeg pionira kluba "Vukovar 91" donio je Organizacijski odbor turnira uz potporu nekih lokalnih udruga ratnih veterana, navodi se u priopćenju.

Glasnogovornik Misije OESS-a u RH Alessandro Fracassetti ocijenio je kako je riječ o neprihvatljivom događaju koji se protivi pomirbenim naporima i međuetničkoj toleranciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svaki oblik diskriminacije neprihvatljiv je u jednom otvorenom, multietničkom društvu; djecu bi posebice trebalo zaštititi od incidenata takve vrste", naglasio je Fracassetti.

Dodao je kako je incident naglasio potrebu za "punom provedbom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (članak 2), koji zabranjuje diskriminaciju na osnovi spola, rase, boje kože, jezika, vjere, političkih ili drugih mišljenja, nacionalnog ili društvenog podrijetla, pripadnosti nekoj nacionalnoj manjini, imovinskog stanja, rođenja ili nekog drugog statusa", navodi se u priopćenju.

Fracassetti je podsjetio i da hrvatski Ustav sadrži odredbe protiv diskriminacije, te da je Hrvatska u veljači ratificirala Protokol protiv diskriminacije Europske konvencije o ljudskim pravima.

Događaj u Vukovaru osudili su predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivica Račan, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković te čelni ljudi nekoliko udruga ratnih veterana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara