Ognjen Bonacci izabran za člana tima unesco-a za međunarodni hidrološki program

Hrvatski hidrolog Ognjen Bonacci izabran je za člana užeg tima UNESCOa koji rukovodi međunarodnim hidrološkim programom (Bureau IHP).L

Splitski sveučilišni profesor Bonacci izabran je u to tijelo na rok od dvije godine u Helsinkiju prošle srijede, 17. ožujka, kao predstavnik jedne od šest regija svijeta.

"To je veliko priznanje meni i Hrvatskoj, jer u tom programu zaista rade vodeći stručnjaci svijeta, ali mi nameće mnogo obaveza i bitno ograničava vrijeme za druge djelatnosti", kazao je Bonacci Hini nakon povratka iz Helsinkija.

"Mogućnosti da nešto napravimo su velike, ali Hrvatska će morati biti aktivnija u tom pogledu", kazao je Bonacci.

IHP je UNESCO-ov znanstveni i obrazovni program suradnje vlada zemalja članica na području istraživanja, gospodarenja i zaštite voda. Njime upravlja Međuvladino vijeće od 36 članova, čije je izvršno tijelo Bureau IHP.

UNESCO izuzetnu pažnju pridaje vodi, što se vidi po službenoj ocjeni da taj "izvor života i ljudske civilizacije postaje glavno pitanje 21. stoljeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom 21. stoljeća pitanje oskudice voda dotaknut će sve ljude na zemlji i osobito aktualizirati temeljnu dvojbu čovječanstva: može li se takmičenje između gospodarskog razvoja i zaštite prirode preokrenuti u suradnju i održivi razvitak, stoji na službenoj web-stranici UNESCO-a.

Međunarodni hidrološki program utemeljen je 1965. i sjedište mu je u Odjelu za znanosti o vodi u Parizu, čiji je trenutačni predsjednik zamjenik generalnog tajnika UNESCO-a.

Ognjen Bonacci (Bugojno, 1942) studirao je i doktorirao u Zagrebu. Radio je na znanstvenim zavodima i sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Mostaru. Bavi se raznim aspektima hidrologije, a napose hidrologije krša. Vodio je niz domaćih i međunarodnih projekata, među kojima i onaj kojim je Hrvatska po prvi put dobila prosječnu godišnju bilancu voda. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog hidrološkog društva i njegov prvi predsjednik te osnivač i predsjednik Hrvatske komisije za međunarodni hidrološki program. Dobitnik je nagrade Nikola Tesla.

Član je niza međunarodnih udruga iz područja hidrologije, dugogodišnji UN-ov ekspert te autor više od 400 znanstvenih, stručnih i popularnih članaka. Također, autor je četiri knjige od kojih su neke prvo objavljivane kod uglednih inozemnih izdavača.

Prema Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI), Ognjen Bonacci je trenutačno jedan od dvoje najproduktivnijih hrvatskih znanstvenika iz područja tehničkih znanosti sa 16 radova objavljenih u međunarodno priznatim časopisima koje registrira "Current Contents" (CC), baza podataka Instituta za znanstvene informacije (ISI) iz Philadelphije.

(Hina) xiluc yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara