Opatija: Seminar "Mediji i pravosuđe"

U okviru projekta "Unaprjeđenje pravne kulture" danas je poslijepodne počeo dvodnevni seminar "Mediji i pravosuđe" s ciljem poticanja uspostave povjerenja i međusobnog razumijevanja između pravosuđa i medija. L

To je drugi u nizu seminara u organizaciji nizozemskog i hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava, uz financijsku potporu MATRA programa Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.

Na prvom seminaru u siječnju novinari su upoznati s pravilima i načinom rada sudova i državnih odvjetništava i ograničenjima u izvješćivanju o njihovu radu.

Na drugom, koji je danas počeo, pedesetak sudaca i državnih odvjetnika upoznat će se s načinom rada medija i važnosti uloge glasnogovornika, osobe zadužene za odnose s medijima, osobito na nizozemskom primjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osvrćući se na kritike sudionika skupa na pravno neznanje i površnost novinara u izvještavanju sa sudova, nizozemski sudac Bert Maan, predsjednik i glasnogovornik Okružnog suda u Zwolleu, rekao je da za to nisu krivi samo novinari. On smatra da se odnosi medija i sudova mogu unaprijediti odgovornim odnosom pravosuđa prema medijima, pravodobnom i istinitom informacijom, uz istodobno uvažavanje pravila tih obiju profesija iznimno važnih za svako demokratsko društvo.

Prema njegovu iskustvu, jedna od pretpostavki za to su glasnogovornici u sudovima i državnim odvjetništvima, koji za takve poslove moraju biti posebno osposobljeni.

Organizatori seminara u drugoj fazi provedbe projekta "Unaprjeđivanje pravne kulture" poduprijet će uspostavu institucije glasnogovornika na županijskim i općinskim sudovima te u državnim odvjetništvima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

(Hina) xggrb ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara