Orašje: Počeo prosvjed proizvođača duhana

VIŠE od 70 traktora blokirao je u ponedjeljak prijepodne oko 11.00 sati granični prijelaz Orašje prosvjedujući tako zbog neisplaćenih premija za prošlu godinu i izbacivanja premija iz proračuna Federacija BiH za ovu godinu.

Proizvođači zahtijevaju isplatu premija od 450 tisuća konvertibilnih maraka za prošlu godinu, a za tekuću godinu da se premije ponovo uvrste u proračun Federacije BiH.

Proizvođači duhana danas će blokirati granicu od 11.00 do 13.00 sati, kazao je Đuro Kopić, predsjednik udruge duhanara Virginia. Najavljena je blokada za sutra u istom vremenskom razdoblju, dok će prekosutra blokada biti cjelodnevna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članovi organizacijskog odbora prosvjeda najavili su kako će se s granice povući nakon što im bude isplaćena premija za prošlu godinu. Kopić je kazao da će se odluka o daljnjoj sudbini prosvjeda donijeti prekosutra, u srijedu, 17. prosinca, nakon što budu razmotren trenutni status prosvjeda.

Tijekom jutra nisu zabilježeni incidenti na graničnom prijelazu Orašje. Hitni slučajevi prolaze blokadu i nastavljaju put prema svome odredištu. Osiguranje prosvjednika vrši Policija Posavske županije koja preusmjerava promet prema drugim graničnim prijelazima u bližem okruženju i smanjuje gužve na graničnom prijelazu Orašje.

Ukupno je na području oraške općine i dijela Brčko Distrikta BiH registrirano 700 poljoprivrednih proizvođača. Potporu prosvjednicima dao je i predsjedcnik Vlade Posavske županije Ivo Vincetić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara