Osnovana nova stranka - Alijansa za pravnu državu

NOVA politička stranka Alijansa za pravnu državu, kojoj je glavna svrha, kako je rečeno, uspostaviti učinkovitu pravnu državu, osnovana je danas u Zagrebu.

Za predsjednika Alijanse na osnivačkoj je skupštini izabran Zdravko Radman (rođen u Splitu 1951.), doktor filozofije, zaposlen u zagrebačkom Institutu za filozofiju kao znanstveni savjetnik. Stranka nema zamjenika predsjednika, a potpredsjednici su Ružica Radović, Zlatko Zeljko, Stjepan Tot i Radovan Smokvina.

Alijansa nudi nešto novo i pokušaj je "formiranja treće opcije, alternativni put za koji postoji ogroman prostor na političkoj sceni", rekao je Zdravko Radman. Aktualnu vlast kratko je ocijenio riječima "premalo i prekasno".

"Ljudi su danas zasićeni politikom, koja je postala sinonimom za najstariji i najunosniji zanat, a Alijansa će se truditi da politika ne bude ni jedno od toga, nego da ima humano lice, da je u funkciji općeg dobra", istaknuo je Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je da pravna država u Hrvatskoj postoji samo institucionalno jer država koja je na neki način, kako je rekao, "meka za mafiju" ne može biti pravna država, kao ni država u kojoj običan čovjek nije zaštićen i osjeća se nesigurnim.

"Konstituiranje pravne države nužan je preduvijet uređene države i napretka jer nema šanse da gospodarstvo zaživi i doživi napredak u jednoj državi koja nije pravno uređena, u kojoj zakoni ne djeluju, u kojoj su institucije manjkave", izjavio je Zdravko Radman.

Stranka trenutačno ima stotinjak članova, koji uglavnom nemaju političkog iskustva, ali ima i onih s jednokratnim i višekratnim političkim iskustvom, a godinu dana trajale su pripreme za njen osnutak.

Alijansa, kako se čulo na osnivačkoj skupštini, ni na koji način neće biti slična sadašnjim strankama, kojima je svrha osvojiti vlast i između sebe podijeliti privilegije.

Predložen je i osnutak hrvatske komercijalne narodne banke, koja bi, za razliku od stranih banaka koje Hrvatsku dovode u neokolonijalni sustav, bila zainteresirana za razvoj gospodarstva. Alijansa je protiv pravosudnog lobija, a zauzima se za procesuiranje lopova u privatizaciji, te za dostojanstvo i bolji status hrvatskih branitelja i iseljenika, istinsku slobodu medija i dignitet znanosti i obrazovanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara