Papa najavio opoziv biskupa koji se ne budu borili protiv pedofilije u crkvenim redovima

Papa najavio opoziv biskupa koji se ne budu borili protiv pedofilije u crkvenim redovima

Foto: Hina

BISKUPI za koje su utvrdi "nemar" u slučajevima svećeničkog "seksualnog zlostavljanja maloljetnika" mogli bi biti opozvani, doznaje se iz novog Papinog dekreta koji je uvršten u kanonski zakon.

Agencija AFP podsjeća da taj zakon već predviđa opoziv zbog "ozbiljnih slučajeva" te da je sada u njega ugrađen i nemar biskupa u reakcijama i postupanjima kada se radi o seksualnom zlostavljanju maloljetnika i odraslih iz ranjivih skupina.

Dekret je stigao kao odgovor na dugotrajne zahtjeve žrtava i njihovih koji traže odgovornost biskupa ukoliko propuste zaštititi svoje vjernike od pedofila.

Papa Franjo također je najavio osnivanje kolegija sastavljenog od sudaca kao pomoćnog tijela prije izglasavanja opoziva nekom biskupu, pojašnjava se u priopćenju glasnogovornika Vatikana, oca Federica Lombardija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U apostolskom pismu u obliku "motu proprio" (na vlastitu inicijativu) Papa naglašava da Crkva "voli sve svoje sinove, ali skrbi i brine s posebnom pažnjom o onima koji su najslabiji  i nemoćni".

"Stoga bi svećenici, a posebno biskupi, trebali iskazati osobitu marljivost i ustrajnost u zaštiti najslabijih među onima koji su im povjereni na brigu", napisao je Papa.

Od početka svog pontifikata zagovara nultu toleranciju prema seksualnom zlostavljanju djece i ranjivih skupina.

Nakon pisma, na svom Twitter računu je napisao: "Počujmo krik žrtava i onih koji pate, neka ne bude obitelji bez doma i djeteta bez djetinjstva".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara