Petir: Simonić je izvijestio Vladu da su HSS-ovi članovi suzdržani oko odluke da se odvjetničkom timu gen. Gotovine ne dostavi dokumentacija

POTPREDSJEDNIK Vlade i Hrvatske seljačke stranke (HSS) Ante Simonić danas je Vladu, na zatvorenoj sjednici, izvijestio da su HSS-ovi članovi Vlade suzdržani oko Vladine odluke da, unatoč saborskom zaključku, odvjetničkom timu generala Ante Gotovine ne dostavi traženu dokumentaciju, izjavila je večeras glasnogovornica HSSa Marijana Petir.

Vlada je danas odlučila da će pristup dokumentaciji potrebnoj za obranu dopustiti svim haškim optuženicima i njihovim braniteljima ako je status tih branitelja "potvrđen na odgovarajući način". Osnovni argument zašto Vlada do sada nije Gotovininu odvjetničkom timu dostavila dokumentaciju koju je predala haškom tužiteljstvu bilo je upravo stajalište da njegovi odvjetnici nisu valjano registrirani pri Haškom sudu jer je Gotovina još u bijegu.

Zamoljena da komentira tu Vladinu odluku, glasnogovornica Petir za Hinu je izjavila da je stajalište HSS-a o tom pitanju poznato. "Ne ulazeći u pravne aspekte toga problema, HSS smatra da je etički i moralno neprihvatljivo odbijanje Vlade da odvjetnicima generala Gotovine dade na uvid dokumentaciju koju je dala haškom tužiteljstvu", rekla je Petir. I predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić istaknuo je danas da pitanje generala Gotovine za HSS nije primarno pravno, nego etičko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O neslužbenoj informaciji da HSS-ovi ministri Božidar Pankretić i Željko Pecek nisu bili u dvorani kada je Vlada donosila tu odluku, glasnogovornica Petir rekla je da nema saznanja.

Većina parlamentarnih stranaka koje su u okviru saborske rasprave o HSLS-ovoj Interpelaciji o postupanju Vlade u slučaju generala Ante Gotovine glasovale za zaključak kojim bi se i njegovu odvjetničkom timu dostavila tražena dokumentacija, osudile su današnju odluku Vlade da tako ipak ne postupi.

Inače, ni godinu dana nakon što je ukinuta međupresuda kojom je Vladi bilo naređeno da odvjetnicima haškog optuženika Ante Gotovine dade uvid u dokumentaciju poslanu Haškom sudu, zagrebački Općinski sud nije zakazao ročište radi ponavljanja postupka. Kada će biti sazvano ročište nije se moglo doznati. Međupresudu, na koju se žalila Vlada, Županijski je sud lani u listopadu ukinuo kao nezakonitu i vratio je prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. Viši je sud pritom dao uputu da prije donošenja nove zakonite odluke prvostupanjski sud ocijeni urednost tužbe, što je prije propustio. Drugostupanjski sud je ustvrdio da Gotovinini odvjetnici nisu pobliže "identificirali svaki pojedini dokument" koji su tražili od Vlade, pa se Vlada na tužbu nije mogla valjano očitovati.

Gotovinin odvjetnik Ante Vukorepa tvrdi da je odvjetnički tim za ponovljeni postupak pripremio "točno specificiran popis dokumenata" koje traži od Vlade, no ponovio je da ne zna zašto nije sazvan ponovljeni postupak i kada će biti sazvan. Vukorepa smatra da je njemu i drugim odvjetnicima koji zastupaju Gotovinu zagrebački Županijski sud priznao status branitelja u postupku izručenja Haškom sudu jer "čim je haška optužnica dostavljena tom sudu, mi smo s punomoći za zastupanje, koju nam je dao general Gotovina, dobili uvid u dokumentaciju iz Haaga i potvrđen nam je status branitelja".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara