Picula: Hrvatska u NATO-u možda već 2006. godine

Picula: Hrvatska u NATO-u možda već 2006. godine
HRVATSKA će možda već nakon summita NATO-a u Istanbulu, u lipnju 2004., ući u krug zemalja koje mogu računati na pozivnicu za ulazak u Sjevero-atlantski savez 2006. godine, rekao je u utorak hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula nakon razgovara s glavnim tajnikom NATO-a Georgeom Robertsonom posvećenom suradnji između RH i Sjeveroatlantskog saveza.

Tijekom polusatnog tete-a-tete susreta, ocijenjeno je da je trogodišnja intenzivna suradnja uglavnom imala uzlazni trend, izjavio je Picula u telefonskoj izjavi za Hinu iz Bruxellesa.

Kako je rekao, on je u razgovoru s Robertsonom podsjetio na nekoliko važnih događaja u odnosima Hrvatska-NATO: primanje RH u Partnerstvo za mir u svibnju 2000., ulazak u Vilniusku skupinu 2001. i ulazak u Akcijski plan za članstvo (MAP) u svibnju 2002. Picula je istaknuo da je pristupanje MAP-u označilo formalno hrvatsko institucionaliziranje odnosa s NATO-om na putu prema punopravnom članstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ove je godine Hrvatska osim reforme oružanih snaga završila prvi i započela drugi ciklus Akcijskog plana, rekao je Picula. "To otvara zaista dobru perspektivu da se nakon trećeg (ciklusa) počne vrlo ozbiljno razmišljati o nekim datumima kada bi Hrvatska mogla biti pozvana da se priključi NATO-u". U pravilu je do sada uvijek trebalo da zemlja kandidat obavi tri ciklusa Akcijskog plana kako bi mogla računati na poziv u članstvo, pojasnio je Picula.

Na upit kako je Robertson ocijenio dosadašnji napredak Hrvatske na putu prema punopravnom članstvu, šef hrvatske diplomacije je odgovorio da postoji "povjerenje izgrađeno na rezultatima".

"Hrvatska je izgradila imidž zemlje koja reformirajući sebe, ne samo oružane snage, doprinosi regionalnoj stabilnosti. Ono što je Hrvatska napravila u ovom dijelu Europe, koji se još uvijek doživljava kao nedovoljno politički i gospodarski stabilan, na promociji dobrosusjedstva je ostalo, naravno, primijećeno u NATO-u i to je isto jedan od pluseva koji smo zaradili", istaknuo je Picula. Također je rekao da je "Hrvatska iz statusa korisnika sigurnosti u ovih nekoliko godina prešla u status države koja sudjeluje u čak sedam mirovnih operacija diljem svijeta".

Ovaj je sastanak održan dva tjedna nakon prezentacije drugog po redu Nacionalnog programa RH za članstvo u NATO-u i dva mjeseca prije nego što će Robertson dužnost glavnog tajnika predati sadašnjem nizozemskom ministru vanjskih poslova Jaapu de Hoopu Schefferu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara