Pokolj u Madridu: Suradnja ETA-e i Al-Qaede?

Pokolj u Madridu: Suradnja ETA-e i Al-Qaede?

OSIM već navedenih informacija oko pokušaja atentata za Božić i prije dva tjedna u Madridu od strane pripadnika ETA-e, policija je jučer odmah optužila baskijske separatiste zbog korištenog eksploziva koji je isti onomu koji je do sada koristila ETA.

Ako se pak dokaže da su u atentat upletene organizacije povezane s Al-Qaedom to još uvijek ne znači, a tiče se trećeg pravca policijske istrage, da nije došlo do suradnje dviju terorističkih organizacija.

Istragom terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. utvrđeno je da su se pripreme izvršile u Njemačkoj i u Španjolskoj i da su arapski teroristi u ovoj posljednjoj zemlji te godine bili uspostavili kontakti s ETA-om.

Što napad znači za Španjolsku?

Španjolci su puno više nego Amerikanci bili naviknuti na terorističke napade ali je iznenađenje i šok u Madridu i cijeloj zemlji bio isti kao u trgovačkom sjedištu SAD-a nakon rušenja nebodera WTC-a. Osjećaj ugroženosti i ranjivosti, kažu psiholozi, gotovo je identičan. Osim toga, pokolj je potresao Španjolsku kada je počela uživati u blagodati novog zlatnog doba.

Aznarova je Vlada imala vrlo uspješan gospodarski program i španjolska je ekonomija rasla za razliku od one u drugim zemljama u EU, poput Njemačke, koja pada. Štoviše, riječ je o ekonomiji koja se najbolje razvija u EU. Glas Španjolaca sve je utjecajniji u međunarodnim forumima. Širi se njem diplomatski utjecaj, učvršćuje se svaki korak poboljšavanja kvalitete života. Sve je to od jučer odjednom ugroženo pod teretom straha i horora.

Što se još može očekivati?

Prvo što će nova Vlada učiniti, smatraju analitičari sigurnosti, jest pojačati sigurnost na prijelaznim granicama zemlje kako to čine vlasti SAD-a i neće biti tako lako ulaziti u Španjolsku kao do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove će sigurnosne mjere najviše pogoditi siromašne Latino-Amerikance koji preseljenje u Španjolsku vide kao jedini i garantirani spas od bijede u Južnoj Americi. Osim toga, moguće je očekivati i nove napada ali i novu, silovitiju kampanju protiv terorizma. U svakom slučaju, kao i u SAD. Smanjenje osobnih sloboda i rast osjećaja ugroženosti.

Koga pogađaju atentati glede nedjeljnih parlamentarnih izbora?

Ovisno o tome tko zaista iza njih stoji. Ako je to ETA, najviše stradavaju socijalisti iz PSOE-a koji su optuženi da su tajno pregovarali s teroristima.

Ali prednost vladajuće Narodne stranke (PP) mogla bi biti u opasnosti ako se potvrdi odgovornost Al-Qaede, ne samo zbog toga što će se vjerojatno zaključiti da je politika čvrste ruke prema teroristima bila pogrešna nego i zbog toga što će građani, koji su u milijunskom broju na ulicama prije godinu dana prosvjedovali protiv slanja španjolskih trupa u Irak, optužiti vladajuću stranku da je time provocirala islamski terorizam.

Što znače atentati za EU?

Radi se o nevjerojatno velikom izazovu za Europsku uniju. Najprije zbog toga što se globalni terorizam premješta u europske metropole koje će biti poprište svakodnevnih masovnih razaranja i to upravo u trenutku završnih priprema za proširenje granica EU, čime se opasnost i slabost EU povećava.

Zatim, zbog toga što će napadi dovesti do povećanja poreza i budžeta za sigurnost zbog potrebe dugo odgađane izrade kontroverznog, od mnogih osporenog sigurnosnog plana EU.

Što pak madridski pokolj znači za Hrvatsku?

Onima koji zagovaraju slanje hrvatskog kontingenta u Irak atentati u Madridu znače potrebu da parlamentu i građanima ponude najotvoreniju moguću raspravu.

Ostalima, pak, koji smatraju da je to suluda avantura, nema boljeg argumenta nego, nažalost, raskomadanih tijela Španjolaca, da razoružaju Sanadera koji bi lako mogao biti nazvan mesarom Hrvata.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara