"Političari - ako ste gay, deklarirajte se!"

"Političari - ako ste gay, deklarirajte se!"

TOČNO u podne se u centru Zagreba počela okupljati vesela i šarena Povorka ponosa, u kojoj se osim LGBTIQ osoba (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe), nalaze i mnoge javne osobe, među kojima i političari.

Povorka je u 13 sati, s Trga maršala Tita, krenula prošlogodišnjom rutom - Masarykova, Teslina, Praška, Trg bana Jelačića, Ilica i Trg Petra Preradovića (Cvjetni trg), gdje se održava javni skup s prigodnim govorima i zabavnim programom.

Centar Zagreba okićen je šarenim balonima, a nekoliko stotina sudionika povorke osigurava čitavi kordon interventne policije. Policija je prilično neprijateljski raspoložena prema novinarima, pa odbijaju dati bilo kakvu informaciju u tome koliko policajaca osigurava povorku, kao i procjenu koliko se ljudi okupilo u povorci.

Dosad nisu zabilježeni nikakvi veći izgredi, a skupinu od 10-ak provokatora, koji su iz Marićevog prolaza povorku obasipali uvredama, policija je udaljila. Novinare su također potjerali dalje i nisu željeli komentirati naguravanje do kojeg je došlo.

"Političari - ako ste gay, deklarirajte se!"

U povorci su i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik, zastupnica SDP-a Mirela Holy, supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth i Ulrike Lunacek, zastupnica Državnog vijeća Savezne skupštine Austrije i supredsjednica Europske zelene stranke. Iako je svoj dolazak najavila i predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić, nije došla na okupljanje, ali je ranije danas na tiskovnoj konferenciji podržala skup. Popodne je otišla na  skupu HNS-a na Bjelolasici. Jedan je promatrač Pridea kazao kako mu "samo ona nedostaje na čelu povorke", i to zato što mu je simpatična.

Lunacek je rekla kako je "zgrožena stopiranjem homoseksualnog poljupca na javnoj televiziji", a hrvatskim političarima je poručila da se "deklariraju ukoliko su gay". Ona je inače prva deklarirana homoseksualka među austrijskim političarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi vama modu, vi nama slobodu!"

"Kad porastem i ja ću biti peder", "Mi vama modu, vi nama slobodu", "Ljubav je ljubav", "Ormar je za odjeću", "Ja sam ružičasta ovca u obitelji", "Ja sam sretan", "Ovo su naša četiri zida", "Lezbijstvo je radost" i "Podržavam pride, a i moj brat Robert", samo su neki od transparenata koje nose sudionici povorke.

Zagreb pride 2008. odvija se pod geslom "Imaš hrabrosti". Najavni spot premijerno je prikazan prije nekoliko dana u zagrebačkoj Booksi. "Nas dvadesetak se okupilo u šumi desetak kilometara od Zagreba i zajednički snimilo spot. Ormar smo iznijeli s trećeg kata moga stana, a i odjeća što vidite u spotu je moja", rekao je Viktor Zahtila na promociji.

Pride se održava već sedmu godinu zaredom. S obzirom da je prošle godine došlo do napada na sudionike Zagreb pridea, organizatori se nadaju kako će im ove godine policija pružiti valjanu zaštitu. "Zajedničkim djelovanjem i udruživanjem, međusobnom solidarnošću, uzajamnim ohrabrivanjem možemo našu pomoć i snagu pretvoriti u nenasilni otpor homofobiji, transfobiji i bifobiji, odnosno njihovim agresivnim pojavama, kojih je u hrvatskoj svakodnevici sve više", poručuju organizatori.

I.M. / A.B.
Foto: Kristijan Horvat

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara