Poljaci "obmanuta gleda iračkog oružja"

POLJSKI predsjednik Aleksander Kwasniewski izjavio je u četvrtak da je Poljska, koja je snažno podupirala američku intervenciju u Iraku, bila dovedena u zabludu da je Sadam Husein posjedovao oružje za masovno uništenje.

Agencija AP dodaje i da je Kwasniewski najavio povlačenje poljskih vojnika iz Iraka početkom iduće godine, nekoliko mjeseci prije planiranog povlačenja sredinom 2005.

Poljska u Iraku ima 2.400 vojnika i zajedno s američkim i britanskim postrojbama upravlja jednom od triju okupacijskih zona u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vjerujem da je Irak danas, bez Sadama Huseina, bolje mjesto nego Irak s njim", rekao je Kwasniewski na konferenciji za novinare.

"No, dakako da se osjećam neugodno znajući da smo dovedeni u zabludu o oružju za masovno uništenje", dodao je.

Po njegovim riječima, Poljska nije mogla potvrditi informacije o iračkom oružju, koje nije pronađeno unatoč naporima američkih okupacijskih snaga, no nije imala izbora nego vjerovati da je prijetnja bila stvarna.

Komentar poljskog predsjednika upućuje na rastući osjećaj nelagode u Poljskoj zbog umješanosti u rat u Iraku, nakon što je novoizabrana španjolska socijalistička vlada najavila povlačenje svojih snaga iz te zemlje, potaknuta smrtonosnim bombaškim napadima u Madridu 11. ožujka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara