Polusatni prekid rada sudaca nije izazvao probleme građanima

MINISTARSTVO pravosuđa i Udruga hrvatskih sudaca (UHS) nemaju podataka koliko se sudaca odazvalo pozivu sudačke udruge da danas u podne na pola sata prekinu s radom u znak prosvjeda zbog napada na omiškog općinskog suca Josipa Popadića, no tvrde da građani zbog toga nisu imali problema i da u radu sudova nije bilo zastoja.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić kazala je da to Ministarstvo nema podataka o broju sudaca koji su se odazvali pozivu UHS-a, no da je prema njihovim informacijama sve proteklo u redu, te da nije bilo zastoja u radu sudova.

Napomenuvši kako nema podataka o odazivu sudaca na poziv udruge kojoj je na čelu, Vladimir Gredelj je kazao da je u nekim sredinama odaziv bio vrlo velik.

Rekao je kako UHS poziv na polusatni prekid rada nije zamislio kao nekakvu organiziranu "sindikalnu akciju", već kao poziv sucima da kao pojedinci na simboličan način izraze solidarnost s napadnutim omiškim sucem i upozore na potrebu bolje zaštite pravosudnih dužnosnika.

Kazao je da je prema njegovim informacijama odaziv sudaca bio dobar u Istri, na požeškom području i Dalmaciji.

Predsjednici zagrebačkog Općinskog i Županijskog suda Đuro Sessa i Božidar Rumenjak kazali su kako također nemaju podataka je li se i koliko sudaca odazvalo pozivu UHS-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa omiškim sucem Popadićem, kojega su u ponedjeljak navečer trojica nepoznatih muškaraca u Splitu ispred zgrade u kojoj živi pretukli i slomili mu nos, solidarizirali su se svi suci tamošnjeg Općinskog suda, doznaje se od njegove kolegice sutkinje Lidije Leko.

Velik odaziv zabilježen je i na splitskom Općinskom sudu, gdje je, po riječima predsjednika suda Vlade Madunića, 50-tak sudaca od 12 do 12,30 sati prekinulo s raspravama. Madunić tvrdi da zbog toga nije bilo pritužbi građana.

"Svi suci koji su se zatekli na sudu odazvali su se pozivu UHS-a, izrazivši tako solidarnost s napadnutim kolegom, ali i poručivši da ćemo se suprotstaviti takvim napadima, te da nas vandali neće zaplašiti", kazao je Madunić.

Gredelj je izrazio nadu da će ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt nakon posljednjeg napada na suca i akcije UHS-a učiniti "bitan iskorak da se sucima zajamči bolja zaštita".

Napad na suca Popadića ranije je osudio i predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić.

Inače, trojica napadača još nisu identificirani i uhićeni, a nije poznat ni razlog napada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara