Posmrtna slava Van Goghu na 150. obljetnicu rođenja

NAJSIROMAŠNIJI od svih slikara, koji je za života prodao samo jedno platno, Vincent Van Gogh je danas, na 150. obljetnicu rođenja, najcjenjeniji svjetski umjetnik.

Nizozemska ispravlja tu nepravdu učinjenu geniju rođenom 30. ožujka 1853. u Zundertu u Sjevernom Brabantu organizacijom nekoliko izložaba.

U muzeju Van Gogh u Amsterdamu otvorena je izložba ´Vincentov izbor´, ´imaginarni muzej´ koji okuplja djela Van Gogha i njegovih uzora.

Muzej Kroeller-Mueller u Otterlou predstavlja izložbu ´Vincent i Helene´ s više od 80 umjetnikovih djela.

Helene Kroeller-Mueller, supruga bogatog trgovca, cijenila je Vincenta kao strastvenog čovjeka, a potaknuta njegovim socijalnim stanjem, otkupljivala je njegove slike. U 1910-im godinama kupila je i osam platna u jednom danu, uključujući ´Augustine Roulin´ i ´Portret Josepha Roulina´.

Ipak, izložba u Otterlou (otvorena od 14. veljače do 12. listopada) ima kompliciranu scenografiju, nedostatak svjetla i čudan slijed u kojem slike nisu raspoređene prema slikarovom napredovanju, već prema datumu kupnje Helene Kroeller-Mueller.

Treća izložba, ´Gogh Modern´ predstavit će od 27. lipnja do 12. listopada u muzeju Van Gogh suvremene slikare u čijim je djelima Vincentov utjecaj bio presudan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rođendan umjetnika, 30. ožujka, muzej Van Gogh otvorit će vrata besplatno, a nizozemska pošta izdat će 10 poštanskih maraka s djelima slikara. Veliki je to posmrtni uspjeh za umjetnika koji nije dobio ništa zauzvrat za svoj iznimni genij.

Od prvog posla kod trgovca slikama, a zatim u jednoj knjižari do studija teologije, Vincent s 26 godina još uvijek nije bio pronašao svoj put. Obitelj mu savjetuje da postane pekar, ali on se posvećuje slikanju.

´Od tada se sve za mene promijenilo´, piše 1880., deset godina prije samoubojstva u Auvers-sur-Oise. Deset godina tijekom kojih ga je moralno i financijski podržavao brat Theo i omogućavao mu razvoj slikarskog talenta.

Počinje kao slikar siromašnih, radnika i seljaka - ´Seljaci uz zdjelu krumpira´ iz 1885. predstavljaju njegovo prvo važno djelo - u mračnim tonovima.

Nakon razdoblja života u Antwerpenu, Vincent 1886. odlazi u Pariz, gdje upoznaje de Lautreca, Pissarra, Gauguina, Bernarda, Signaca, a zatim u Arles. Tamo počinje vrlo plodna faza, inspirirana provansalskom bojom i svjetlom, no zatamnjena svađom s Gauguinom i krizama ludila. Samoubojstvo u Auvers-sur-Oise prekida ga 29. srpnja 1890. na vrhuncu stvaralaštva.

Za života je Van Gogh uspio prodati samo jedno platno, ´La Vigne rouge´, kupljeno krajem 1890. Točno 100 godina kasnije, 1990., ´Portret Doktora Gacheta´ prodan je za 82,5 milijuna dolara u aukcijskoj kući Christie´s u New Yorku, postavši najskuplje platno na svijetu, a još tri njegove slike nalaze se među 12 najvrednijih slika na tržištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara