Postoji li kruh koji je zdrav? Ovo morate znati prije kupovine
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf, Pinterest
SUOČENI s trendom koji zahvaća sve veći broj ljudi, a podrazumijeva dijete koncipirane na niskom unosu ugljikohidrata te konzumaciji namirnica koje u svom sastavu ne sadrže gluten, u Francuskoj, rodnom mjestu baguettea, je pokrenuta oglasna kampanja koja za cilj ima zaustaviti propadanje pekarske industrije.
SUOČENI s trendom koji zahvaća sve veći broj ljudi, a podrazumijeva dijete koncipirane na niskom unosu ugljikohidrata te konzumaciji namirnica koje u svom sastavu ne sadrže gluten, u Francuskoj, rodnom mjestu baguettea, je pokrenuta oglasna kampanja koja za cilj ima zaustaviti propadanje pekarske industrije.
Na tržištu se pojavljuju "moderni kruhovi" koji ne sadrže, između ostaloga, gluten i kvasac te su bogati cjelovitim žitaricama.
Kako bismo znali koji kruh iz sve raznovrsnije ponude odabrati osvrnut ćemo se na najznačajnije činjenice vezane uz pekarske proizvode.
Pšenično bijelo brašno vs. brašno od cijelog zrna pšenice
Pšenica u svom netaknutom obliku sadrži tri komponente: klice, endosperm i mekinje.
Klice sadrže velike količine vitamina i minerala, u endospermu se nalaze velike količine ugljikohidrata te proteini, dok mekinje podrazumijevaju vlakna.
Dok su brašna od cjelovitog zrna pšenice izrađena mljevenjem netaknutih zrna pšenice, prilikom izrade klasičnog bijelog pšeničnog brašna uklanjaju se klice i mekinje, odnosno, uklanja se oko 80% vlakana i većina hranjivih tvari.
Bijela brašna uobičajeno su obogaćena vitaminom B, folnom kiselinom i željezom, ali je takva brašna i dalje su zakinuta za antioksidanse i fitonutrijente.
Klice sadrže velike količine vitamina i minerala, u endospermu se nalaze velike količine ugljikohidrata te proteini, dok mekinje podrazumijevaju vlakna.
Dok su brašna od cjelovitog zrna pšenice izrađena mljevenjem netaknutih zrna pšenice, prilikom izrade klasičnog bijelog pšeničnog brašna uklanjaju se klice i mekinje, odnosno, uklanja se oko 80% vlakana i većina hranjivih tvari.
Bijela brašna uobičajeno su obogaćena vitaminom B, folnom kiselinom i željezom, ali je takva brašna i dalje su zakinuta za antioksidanse i fitonutrijente.
Kameni mlin
Brašno iz kamenog mlina ne predstavlja ništa drugo doli mljevene komponente određenih žitarica, ili pak mljevena cjelovita zrna.
Rezultat promocijskih aktivnosti je uvjerenje kako je takvo brašno prirodnije i kvalitetnije u odnosu na ostala brašna na tržištu.
Samo svježe mljeveno zrno sadrži sve svoje nutritivno vrijedne komponente, dok se s protokom vremena, nakon mljevenja žitarica, gube njihova kvalitetna svojstva.
Rezultat promocijskih aktivnosti je uvjerenje kako je takvo brašno prirodnije i kvalitetnije u odnosu na ostala brašna na tržištu.
Samo svježe mljeveno zrno sadrži sve svoje nutritivno vrijedne komponente, dok se s protokom vremena, nakon mljevenja žitarica, gube njihova kvalitetna svojstva.
Kruh od pšeničnih klica
Pšenične klice izrazito su bogate kvalitetnim nutritivnim elementima te blagotvorno djeluju na probavu. Enzimi koji se nalaze u klicama značajno pospješuju apsorpciju hranjivih sastojaka.
U klicama je također povećan udio proteina te antioksidansa.
U klicama je također povećan udio proteina te antioksidansa.
Kruh bez glutena
Za početak treba naglasiti kako gluten trebaju izbjegavati isključivo osobe koje boluju od celijakije.
Mnogi bezglutenski kruhovi sadrže kukuruzni ili rižin škrob, sastojke koji imaju visok glikemijski indeks i nizak udio vlakana.
Radi konzistencije kruha koji ne sadrži gluten proizvođači u bezglutenski kruh često dodaju i znatno velike količine različitih masti.
Sve navedeno predstavlja dodatne kalorije koje konzumacijom kruha bez glutena bezrazložno unosite u vaš organizam.
Radi konzistencije kruha koji ne sadrži gluten proizvođači u bezglutenski kruh često dodaju i znatno velike količine različitih masti.
Sve navedeno predstavlja dodatne kalorije koje konzumacijom kruha bez glutena bezrazložno unosite u vaš organizam.
Pečenje kruha na starinski način
Kruh od kiselog tijesta podrazumijeva prirodni kvasac koji sadrži lakto bakterije koje žive u simbiozi sa kvaščevim gljivicama.
Dok neki ističu izrazito dobar okus kruha načinjenog prema recepturi naših starih drugi ističu njegovu znatno lakšu probavljivost u odnosu na uobičajeni kruh današnjice.
Kiselim kruhom možete prevenirati pojavu nadutosti te regulirati razinu šećera u krvi.
Brojni konzumatori kruha načinjenog od kiselog tijesta napominju kako takav kruh sadrži probiotike koji pospješuju svojstva autohtone mikroflore probavnog sustava.
Dok neki ističu izrazito dobar okus kruha načinjenog prema recepturi naših starih drugi ističu njegovu znatno lakšu probavljivost u odnosu na uobičajeni kruh današnjice.
Kiselim kruhom možete prevenirati pojavu nadutosti te regulirati razinu šećera u krvi.
Brojni konzumatori kruha načinjenog od kiselog tijesta napominju kako takav kruh sadrži probiotike koji pospješuju svojstva autohtone mikroflore probavnog sustava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Aditivi i stabilizatori
Postoji nekoliko specifičnih aditiva koji se koriste u izradi kruha.
ADA ili ADC, spojevi koji se uobičajeno nalaze u kruhu, nalaze se i u gumenim proizvodima kao što su japanke te prostirke za vježbanje.
Kalij bromat, koji se učestalo koristi u proizvodnji kruha, nepovoljno djeluje na zdravlje očiju, dišnih putova, bubrega, dok je kod životinja dokazano da uzrokuje obolijevanje od raka.
Radi okusa i teksture u kruh se dodaju i šećeri poput saharoze i dekstroze.
Pakirani kruh
AMBALAŽA pakiranog kruha nerijetko na temelju jedne poželjne karakteristike privuče brojne potrošače.
Kako biste izbjegli nasjedanje na marketinške trikove obratite pažnju na deklaraciju proizvoda koja bi trebala sadržavati popis svih sastojaka koji se nalaze u kruhu.
Imajte na umu kako nećete konzumirati ambalažu te stoga nemojte da ista ne bude kriterij putem kojega donosite odluku o kupnji kruha.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati