Potvrđeno uhićenje Karadžićeva sina Saše

Potvrđeno uhićenje Karadžićeva sina Saše

STOŽER NATO-a u BiH potvrdio je kako je u četvrtak ujutro Aleksandar Saša Karadžić, sin ratnog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, priveden pod sumnjom da pomaže osobama optuženim za ratne zločine.

U priopćenju Stožera NATO-a, objavljenom u Sarajevu, navodi se kako je Saša Karadžić osoba koja bi mogla imati "važne informacije" za otkrivanje optuženih ratnih zločinaca ili za identificiranje njihovih pomagača".

U priopćenju se navodi kako mandat kojega imaju međunarodne snage u BiH dopušta provedbu ovakvih akcija te da su one izvedene u suradnji s Uredom visokog predstavnika za BH i lokalnim vlastima.

U priopćenju se također navodi kako će se prema Saši Karadžiću, koji se trenutačno nalazi na "sigurnoj lokaciji", postupati sukladno međunarodnom humanitarnom pravu, a predstavnicima Međunarodnog crvenog križa biti će dopušteno da ga posjete.

Sašina sestra Sonja, koja također živi na Palama, izjavila je lokalnim medijima kako je njen brat odveden oko 9 sati ujutro iz stana u središtu Pala.

Pripadnici NATO-a, kako je kazala, u stan Saše Karadžića došli su s obrazloženjem kako žele vratiti stvari oduzete tijekom jednog od ranijih pretresa. Nakon toga bez dodatnih pojašnjenja odveli su ga i ukrcali u helikopter, koji je potom odletio u nepoznatom pravcu.

Lokalna policija na Palama priopćila je kako nije bila izvještena o pripremama za ovu operaciju.

Solana podržao Karadžićevo uhićenje

Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana u četvrtak je izrazio punu potporu uhićenju Aleksandra Karadžića osumnjičenog za pomoć osobi optuženoj za ratne zločine, ističe se u priopćenju.

"Potpuno podržavam jutrošnju akciju multinacionalnih snaga sigurnosti u Bosni i Hercegovini koje su uhitile Aleksandra Sašu Karadžića za kojega se sumnja da pomaže osobi optuženoj za ratne zločine. Svi protiv kojih je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju podigao optužnicu moraju se naći pred sudom u Haagu gdje će im se pravedno suditi. U Bosni i Hercegovini kao i u cijeloj balkanskoj regiji ne može biti pomirbe bez pravde", rekao je Solana.

Aleksandar Saša Karadžić, sin ratnog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, nalazi se i na popisu osoba kojima je bio zabranjen ulazak u EU.

Privođenje Karadžića rezultat je analize zaplijenjenih dokumenata

Zapovjednik stožera NATOa u Bosni i Hercegovini američki general Steven Schook izjavio je u četvrtak kako je privođenje Aleksandra Karadžića, sina haškoga bjegunca Radovana Karadžića, uslijedilo kao rezultat pažljive analize dokumenata zaplijenjenih tijekom nedavnih pretresa objekata u kojima žive članovi obitelji bivšeg vođe bosanskih Srba.

"Vjerujemo da Saša Karadžić ima važne informacije o optuženima za ratne zločine i njihovim pomagačima" - kazao je general Schook novinarima u Sarajevu komentirajući akciju što su je tijekom jutra na Palama izveli pripadnici snaga NATO-a u BiH.

Oni su oko 9 sati Sašu Karadžića odveli iz njegova stana na Palama i helikopterom ga prevezli u nepoznatom pravcu.

Lokani mediji nagađaju kako je on prevezen u Tuzlu gdje se nalazi baza koju koriste američki vojnici iz sastava NATO-a u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer NATO-a priopćio je kako se privedeni nalazi na "sigurnoj lokaciji" te da će se prema njemu postupati sukladno međunarodnom humanitarnom pravu.

General Schook nije kazao koliko bi Saša Karadžić mogao ostati u pritvoru.

"On će biti oslobođen" - kazao je kratko američki general ne objašnjavajući kada bi se to moglo dogoditi.

Kći Radovana Karadžića Sonja izjavila je novinarima na Palama kako se njezin brat poslije podne javio telefonom te da je tijekom "strogo kontrolirana razgovora" kazao kako ga dobro tretiraju i da se strani vojnici prema njemu odnose korektno.

General Schook je kazao kako je privođenje Saše Karadžića operacija nalik na brojne slične izvedene u prošlosti koje su sastavni dio mandata što ga međunarodne snage u BiH imaju sukladno Daytonskom sporazumu.

NATO, odnosno SFOR, u prošlosti je privodio i ispitivao i druge osobe za koje se smatralo da mogu imati informacije o Radovanu Karadžiću poput bivših pripadnika njegova osobnog osiguranja ili dužnosnika Srpske demokratske stranke (SDS) kao što je Milovan Bjelica.

General Schook je istaknuo kako se proteklih dana i policija u Srbiji odnosno Crnoj Gori angažirala na sličan način pretresajući objekte koje u Beogradu koriste Luka Karadžić odnosno obiteljsku kuću Kardžićevih u Nikšiću.

Te mjere zapovjednik stožera NATO-a drži važnim koracima iako je potvrdio kako, za sada, nema razmjene informacija o prikupljenim podacima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara