Povlačenje iz Medačkog Džepa, tema drugog dana salušanja Norca

ŠTO SE zbivalo pri povlačenju nakon operacije Medački džep 1993. i je li Mirko Norac bio o tome obaviješten i slijedom toga nešto poduzimao, središnja su pitanja koja su u utorak u Zagrebu, drugog dana saslušanja umirovljenog generala Norca, postavljali istražitelji Haškog suda.

Haški sud istražuje evenutalnu zapovjednu odgovornost tadašnjeg pukovnika, danas umirovljenog generala, za ubojstva najmanje 29 srpskih civila i razaranja kuća u operaciji Hrvatske vojske Medački džep u kojoj je 1993. sudjelovala i Norčeva 9. gardijska brigada.

Naglasak ispitivanja je "naročito na tome što se dešavalo u tijeku povlačenja nakon operacije. Mi smo sada došli do te točke", rekao je u izjavi novinarima Ivan Kern, jedan od dvojice Norčevih odvjetnika.

Oni nemaju "nikakvih direktnih saznanja o bilo kakvoj njegovoj umiješanosti", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kern je pojasnio da istražitelji žele saznati jesu li Norca, u njegovom sektoru odgovornosti, informirali zapovjednici nižih postojbi te je li on, u svezi s time, nešto poduzeo, primjerice istragu ili stegovni postupak.

Na novinarsko pitanje Kern je odgovorio da u dosadašnjem ispitivanju nije bilo riječi o operaciji Oluja.

Ispitivanje se treba nastaviti u srijedu ujutro kada se očekuje odobrenje predsjednika Županijskog suda u Rijeci za produljenje roka boravka optuženika Norca u Zagrebu, rekao je Kern.

Norac, kojeg je Županijski sud u Rijeci osudio na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Gospiću 1991., no presuda još nije pravomoćna, u subotu je prebačen u Remetinec iz riječkog pritvora, gdje je dosad proveo dvije i po godine tijekom suđenja "Gospićkoj skupini".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara