Powell: CIA-jini predratni irački obavještajni podaci pogrešni

Powell: CIA-jini predratni irački obavještajni podaci pogrešni
AMERIČKI državni tajnik Colin Powell kazao je da je obavještajna agencija CIA uoči prošlogodišnje američke invazije pogriješila u vezi s podacima o mobilnim laboratorijima za biološko oružje u Iraku.

U govoru pred Ujedinjenim narodima u veljači 2003. Powell je podatak o tim laboratorijima upotrijebio kao jedan od dokaza da irački predsjednik Sadam Husein proizvodi oružje za masovno uništavanje.

U nedjeljnom intervjuu za NBC-ovu emisiju "Meet the Press" Powell je rekao da je njegov tadašnji govor bio "utemeljen na najboljim podacima koje mu je Središnja obavještajna agencija tada pružila. U slučaju mobilnih kamiona i vlakova, imali smo višestruke izvore. Nažalost, s vremenom se pokazalo da ti (podaci) nisu točni", rekao je Powell.

"U to vrijeme (...) to je odražavalo kolektivnu ocjenu, valjanu ocjenu obavještajne zajednice. No ti su se podaci pokazali netočnima, pogrešnima, a u nekim su slučajevima čak i namjerno navodili na krivi trag", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Associated press podsjeća da je već u travnju Powell, kada je spominjao obavještajne podatke zbog kojih je vjerovao da Iračani imaju mobilne laboratorije za biološko oružje, govorio puno neodređenijim jezikom.

"Čini se da ti podaci ipak nisu bili tako čvrsti", rekao je tada Powell, podsjeća agencija.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara