Praizvedba komedije "Dame u nevolji"

TEATAR u gostima započeo je večeras jubilarnu 30. sezonu praizvedbom komedije "Dame u nevolji" slavnog britanskog dramatičara, redatelja i komediografa Alana Ayckbourna, u režiji Relje Bašića.

Londonska praizvedba komedije "Dame u nevolji", koju čine tri zasebne komedije, izvedena je u rujnu prošle godine u režiji samog autora i doživjela je velik uspjeh kod publike te pohvale kazališne kritike.

Teatar u gostima izvodi treću komediju iz niza kojoj je, zbog teško prevodiva naziva, ostavljen zajednički naslov "Dame u nevolji", navodi se, uz ostalo,u programskoj knjižici.

Komedije Ayckbourna temelje se na maštovitim obratima burlesknim scenama nesporazuma i nadasve britkim i duhovitim dijalozima što ih autor nudi u oslikavanju malograđanskog mentaliteta, bračnih i obiteljski, a osobito odnosa muškarca i žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U glavnim ulogama nastupili su Vanja Drach, Lela Margetić, Ljubomir Kapor i pored njih nova glumačka generacija Asja Jovanović, Ozren Garabarić, Ana-Marija Bokor i Žana Bumber. Tekst je s engleskog prevela Sonja Bašić, pomoćnica redatelja je Aida Bukvić, scenu je osmislio Petar Mihanović, a kostime je izradila Dijana Kosec-Bourek.

Pokrovitelj obilježavanja 30. obljetnice Teatra u gostima je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Uz 30. godina rada Teatra u gostima umjetnički direktor Relja Bašić napominje da su izveli više od 4000 predstava i 35 premijera u kojima je sudjelovalo 85 glumaca svih generacija hrvatskog glumišta. Prva predstava toga kazališta rađena je prema Kunderinom romanu "Ševa".

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara