Pravobraniteljica optužila Bandića zbog seksističkih izjava

Pravobraniteljica optužila  Bandića zbog seksističkih izjava
PRAVOBRANITELJICA za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik upozorila je danas na "primjere seksističkih iskaza i širenje stereotipa u medijima", koje su počinili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i neki sportski djelatnici i novinari.

Pravobraniteljica u priopćenju ističe da su za kulturu javnog govora, a time i stvaranje kulture ravnopravnosti spolova, najodgovornije osobe iz politike i medija koji najviše utječu na kvalitetu javnog govora.

Po pisanju Novog lista od 18. srpnja, Bandić je svoju odluku o zatvorenosti sjednica Gradskog poglavarstva za medije pokušao objasniti time što su "članovi Poglavarstva previše gledali novinarke što ih je dekoncentriralo", dodavši da će ponovo otvoriti sjednice za javnost ako redakcije budu slale samo muške novinare. Na primjedbu novinarke da su takve izjave diskriminirajuće, Bandić je navodno odgovorio da "obožava žene više od ičega na svijetu".

Pravobraniteljica upozorava da takve izjave podliježu članku 6. Zakona o ravnopravnosti spolova, jer potiču druge osobe (u ovom slučaju uredništva medija) na diskriminaciju žena u novinarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istodobno je Bandić dao uvredljivu izjavu i za ostale članove i članice Poglavarstva jer je pretpostavio da oni svoje dužnosti ne obnašaju odgovorno i profesionalno već "gledaju novinarke", to jest smatraju da žene u novinarstvu služe zadovoljenju ili potiču njihove spolne pobude.

Gradonačelnikova izjava da "obožava žene" također je neprimjerena javnoj funkciji koju obnaša jer predstavlja nepoželjno razlikovanje kojim se negira ravnopravnost žena i muškaraca, kaže se u priopćenju.

Gordana Lukač Koritnik također upozorava na "čestu pojavu seksizama i stereotipa" u govoru sportskih djelatnika i novinara, na što je nedavno ukazala i jedna saborska zastupnica, protestirajući zbog komentara sportskog novinara Ede Pezzija u kojem je nogometnu loptu uvredljivo usporedio s "ženskim osobinama".

U Sportskim novostima od 18. srpnja u tekstu pod naslovom "Skansi: Svaka čast mom prijatelju Piliću", navodi se da su "meč pohodile i prve grudi HTV-a" i pri tome navodi ime novinarke koja je prisustvovala sportskom događaju, dok prisutne muškarce obilježava njihovim profesionalnim funkcijama.

Poznato je iz prakse i stručne literature da se svođenje osobe na njene tjelesne dijelove ili atribute nalazi u temeljima spolne diskriminacije, naglašava se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara