Predrag Matvejević: Plakao sam dok sam slušao kakvi su zločini počinjeni u "Herceg-Bosni"

KLJUČNI PODACI
 • Dijeli mišljenje koje je izrečeno o Franji Tuđmanu i Gojku Šušku
 • "Oni i njihova politika bili su razlog zbog kojih sam napustio zemlju i proveo 18 godina `između azila i egzila`"
Piše: Agencija Anadolija
četvrtak, 30.5.2013. 14:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Predrag Matvejević: Plakao sam dok sam slušao kakvi su zločini počinjeni u "Herceg-Bosni"

Foto: Agencija Anadolija

UGLEDNI sveučilišni profesor, jedan od vodećih europskih intelektualaca, književnik i filozof Predrag Matvejević, porijeklom Mostarac, izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kako je plakao dok je slušao o količini zločina koji su počinjeni tijekom međunarodnog oružanog sukoba i udruženog zločinačkog pothvata u Bosni i Hercegovini tijekom stvaranja tzv. "Herceg-Bosne".

Haški sud osudio je nepravomoćno u srijedu Jadranka Prlića i ostale vojne i političke dužnosnike tzv. "Herceg-Bosne" na ukupno 111 godina zatvora zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu na čelu sa hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

"Živio sam u emigraciji kad su se dogodile strahote u našoj zemlji. U emigraciji smo formirali udruženje `Sarajevo` s pokojnim Faikom Dizdarevićem i dobivali svježe vijesti iz Bosne. Povremeno sam navraćao u različite dijelove bivše domovine, Jugoslavije: Bio sam u Sarajevu dva puta, nakon rušenja Nacionalne biblioteke, u Mostaru, nakon rušenja Starog mosta. Prošao sam od Konjica do Stoca i vidio tolike srušene džamije, minarete napola presječene. Bio sam i u Srebrenici i uvjerio se da je ono što se dogodilo - genocid", kazao je Matvejević, te dodao: "S takvim stavom sam prišao ovim osudama. Zlodjela je bilo, naravno, na svim stranama. Ali, ne isto, ne jednako i ne s istim razlozima. Komentirat ću ovu presudu ne prejudicirajući konačni ishod koji će biti kada bude potvrđena".

Naglasio je kako dijeli mišljenje koje je izrečeno o Franji Tuđmanu i Gojku Šušku. "Oni i njihova politika bili su razlog zbog  kojih sam napustio zemlju i proveo 18 godina `između azila i egzila`. Tako nazivam svoj položaj. Kad sam slušao na televiziji detalje o prvoj presudi i vidio koliko je toga, što je sve učinjeno, moja reakcije je bila tužna. Suze su mi potekle niz lice, pitajući se jesu li, doista, svi ti zločini počinjeni među ljudima koji su do jučer živjeli skupa i imali zajedničku zemlju i domovinu", istakao je profesor Matvejević za agenciju Anadolija.

Napominje da je u kontaktu sa "svojim Mostarcima". "Bio sam u Mostaru sa tadašnjim predsjednikom Italije, Carlom Azegliom Ciampijem, kad su Talijani pomogli da dignemo Stari most. Valja priznati, osim što su džamije napola srušene, da je Saborna pravoslavna crkva potpuno srušena, oštećena je jako i katolička crkva u Mostaru. Išlo se na udar na ono što se naziva svetinjama. Dvije strane Neretve postale su odvojene. I dan danas su odvojene jedna od druge na jedan tragičan način, nepotreban, ružan", tvrdi Matvejević.

Komentari (57)
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

 • Anarkishta   Objavljeno prije 2 godine
  kineski zid oko na granicu s BIH, sve koji su došli otamo deportirat nazad i problem riješen. (hdz više nikad ne bi dobio izbore)


 • cartman1969   Objavljeno prije 2 godine
  ŠTAĆEŠ CEO SVET PROTIV SRBA JE JEBOTE. KOJI MORON


 • ibro_ekser   Objavljeno prije 2 godine
  sad svi plačua podvili rep i pravac bjeli svijetma jašta


 • miki_ban   Objavljeno prije 2 godine
  Matvejeviću, nisi trebao samo plakati, ubij se!!


 • cartman1969   Objavljeno prije 2 godine
  Ovo je na granici naučne fantastike- za Riplija garant Nikad čuo za njega ali čovjek zna da je debil. Koja rečeničlna konstrukcija. Koji nivo. Koji profinjen stil pisanja.U PM nekad je bilo sramota biti neinformira sada se time jošbi kurče. da ti nije šta u rodu onaj general nekadašnji vozač autobousa rodjače


 • dvi_kune   Objavljeno prije 2 godine
  Jedina dobra vijest je,ako je istinita,da je Predrag Matvejević napustio Hrvatsku.


 • PimpekJohn   Objavljeno prije 2 godine
  Smiri se bosanac obrezani.Predrag matijević nije Hrvat, već BOSANAC! I niked čuo za tog debila.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije