Predsjednik Južnoafričke Republike podnio ostavku

Predsjednik Južnoafričke Republike podnio ostavku

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Južnoafričke Republike Jacob Zuma dao je ostavku nakon niza korupcijskih skandala i pritiska vlastite Stranke afričkog nacionalnog kongresa, oporbe i milijuna Južnih Afrikanaca.
 
U večerašnjem obraćanju naciji Zuma je rekao da daje ostavku iako se ne slaže s odlukom stranke. “Došao sam stoga do odluke da dam ostavku kao predsjednik Republike, što stupa na snagu odmah, iako se ne slažem s odlukom vodstva moje organizacije. Uvijek sam bio disciplinirani član ANC-a”, rekao je na kraju dugačkog obraćanja. 
 
Zuma je tako preduhitrio glasanje o povjerenju predsjedniku u južnoafričkom parlamentu. "Vjerojatno ćemo izabrati novog predsjednika u četvrtak ili u petak", rekao je rizničar ANC-a Paul Mashatile, pretpostavljajući da će skandalima pogođenom Zumi biti izglasano nepovjerenje. 
 
 
Još prije nekoliko sati inzistirao da neće dati ostavku
 
Samo nekoliko sati prije nego je podnio ostavku Zuma je prkosno i prilično nervozno branio da su zahtjevi za njegovim odlaskom “vrlo nepošteni”, da je on "žrtva" i da nije učinio ništa pogrešno, inzistirajući da neće odstupiti.  
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Kako piše New York Times, ovo je ponižavajući kraj za karizmatičnog heroja borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi koji je bio zatvoren na Otoku Robben s Nelsonom Mandelom i koji je neko vrijeme bio obavještajni šef ANC-a u ilegali. 
 
Zumina priča uobičajena je na afričkom kontinentu - nakon što se proslavio kao heroj antikolonijalne borbe za neovisnost i inspirirao milijune svojih sunarodnjaka, što ga je dovelo na vlast, s vremenom je postao simbol korupcije, samovolje i lošeg upravljanja državom. 
 
Pod Zumom vlada postala talac njegovih prijatelja i partnera
 
Prema bivšem javnom pravobranitelju, trgovanje utjecajem u njegovoj vladi bilo je toliko rašireno da je vlada postala talac Zuminih prijatelja i poslovnih partnera koji su vršili pritisak na vladu radi vlastitih osobnih interesa.
 
Zumin odlazak ostavlja Južnu Afriku s razočaranim glasačima, oslabljenim gospodarstvom i ukaljanim imidžem pred ostatkom kontinenta. Potpredsjednik Cyril Ramaphosa automatski je postao vršitelj dužnosti predsjednika države. Parlament će gotovo sigurno sutra izglasati Ramaphosu za predsjednika - petog u nizu iz redova ANC-a od ukidanja nedemokratske bjelačke vladavine 1994.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara