Predstavljen dokument "Nedjelja radi čovjeka"

U DOKUMENTU "Nedjelja radi čovjeka", izrađenu na poticaj Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije i predstavljenu danas u Zagrebu, potiču se svi društveni sudionici da se zauzmu za izgradnju kulture odnosa prema zakonima te posebno kulture slobode nedjelje.

Posebno se potiču vjernici na očuvanje slobode i svetosti nedjelje, ne samo za svoje već za dobro svih građana i cijele zajednice.

U suvremenom je hrvatskom društvu, naglašava se, prijeko potrebno poticati poduzetničku etiku i mentalitet, a ne potrošački.

Spomenuti su dokument osim HBK izradili Hrvatski Caritas, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve i Franjevački institut za kulturu mira.

Kršenje radničkih i ljudskih prava zaposlenih u trgovini, te određene slabosti pravne države u promicanju i zaštiti tih prava, neke su od spoznaja koje se navode u dokumentu, do kojih se došlo provedbom inicijative i zakona koji uređuje rad nedjeljom.

Autori dokumenta uočili su napetosti u "kulturi odnosa prema zakonima u Hrvatskoj". Konstatiraju da mnogi zaposlenici u trgovini ne mogu, iako im Ustav to jamči, ostvariti neotuđivo pravo na tjedni odmor.

"Zbog slabosti sustava, nadzora i straha radnika prekršitelji zakona i ustavnog prava na tjedni odmor nisu trpjeli gotovo nikakve sankcije", ističe se i dodaje da se praksa nepoštivanja zakona i nekažnjavanja prekršitelja nastavila i nakon donošenja zakona koji uređuje rad nedjeljom. Kao konkretan primjer spominju se samovoljne odluke o proglašenju turističke sezone.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument upozorava da je u provedbi inicijative za rad nedjeljom uočena velika važnost medija i sindikata te velik pritisak tržišne utakmice.

Nedjelja se u zapadnom svijetu, podsjeća se, profilirala kao dan odmora, a u europskoj se kulturi razvila ideja prava na rad, ali i institucionalno zaštićena prava čovjeka na odmor u dane kad se odmara većina društva, osim onih koji rade prijeko potrebne poslove. Te je poslove, naglašava se, potrebno jasno definirati, a one koji ih rade valja nagraditi i osigurati im primjeren odmor, naglašavaju autori dokumenta.

Potpuno pogrješnim označuje se prigovore da se slobodom nedjelje ograničuje tržišno natjecanje te smanjuje nezaposlenost.

Pitanje nezaposlenosti ne rješava se radom nedjeljom, nego se postiže suprotan učinak, zaposlene se izlaže većem pritisku da prihvate svaki posao pa i onaj koji nije daleko od životnog standarda nezaposlenih. U dokumentu se također ističe da je sloboda nedjelje važna zbog zaštite obitelji, mogućnosti izgradnje kulture mira i nenasilja u društvu pa se potiču svi društveni sudionici da se zauzmu za očuvanje slobode nedjelje.

Dokument "Nedjelja radi čovjeka" predstavili su predsjednik Hrvatskog Caritasa zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, pročelnik Katedre za promicanje socijalnog nauka Crkve na KBF-u Stjepan Baloban i voditelj Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Božo Vuleta.

Ankete su pokazale da dvije trećine građana podupiru zakon o slobodi nedjelje, a tek 17 posto ih se tomu protivi, rekao je Vuleta. Osim toga, tvrdi da zbog zabrane rada nedjeljom nije bilo najavljivanih otpuštanja radnika, što ohrabruje i potvrđuje ispravnost te inicijative.

Predstavljači dokumenta istaknuli su da prate događaje sa zakonom i zahtjevom za ocjenu ustavnosti te se zauzimaju da se ne čine pritisci, nego da se to pitanje riješi raspravom i argumentima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara