Predstavljen "Zbornik o Dragutinu Prohaski književnom povjesničaru i književnom kritičaru"

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu predstavili su danas u Društvu hrvatskih književnika "Zbornik o Dragutinu Prohaski književnom povjesničaru i književnom kritičaru".

O djelu Dragutina Prohaske govorili su akademici Radoslav Katičić i Miroslav Šicel, a u ime nakladnika govorio je urednik Zbornika profesor Tihomil Maštrović.

U Zborniku na 412 stranica objavljeni su radovi sa znanstvenoga skupa posvećenoga Dragutinu Prohaski koji je održan u Osijeku 16. i 17. svibnja 2002.

Autori radova su Miroslav Šicel, Nikica Kolumbić, Radoslav Katičić, Nina Aleksandrov-Pogačnik, Zlata Šundalić, Ines Srdoč-Konestra, Dubravko Jelčić, Tihomil Maštrović, Zvjezdana Rados, Branka Brlenić-Vujić, Stanislav Marijanović, Andrea Sapunar, Helena Sablić Tomić, Ernest Fišer, Tihomir Živić, Vlasta Rišner, Ljiljana Kolenić, Šimun Jurišić, Gorana Doliner, Milorad Nikčević, Robert Bacalja i Alojz Jembrih.

U Dodatku je Martina Ćavar izradila nacrt za Prohaskin životopis, a Tamara Gobo bibliografiju, literaturu i kazalo imena bibliografije i literature o njem.

Kroniku znanstvenoga skupa priredile su Tamara Gobo i Marinko Šiško.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup u Osijeku kao i ovaj Zbornik vraćaju Prohasku u svijest i znanje suvremenih znanstvenika i istraživača hrvatske kulture, istaknuo je Maštrović.

Prohaska je kao "srbohrvat" i predstavnik generacije koja je bila spremna odustati od vlastite nacionalnosti i pridružiti se srpskom nacionalnom pokretu, usprkos takvim idejama konstruktivno pokazao kako je književnost bosanskih franjevaca bitno i organski povezana sa svojom hrvatskom književnosti, istaknuo je Katičić.

Prohaska se u svom istraživanju književnosti služio svojevrsnim spajanjem filološke i pozitivističke metode, rekao je Miroslav Šicel.

Dragutin Prohaska (1881. - 1964.) bio je književni povjesničar i kritičar, a od djela najpoznatija su mu "Das kroatisch-serbische Schriftum in Bosnien und der Herzegovina von den Anfaengen im XI. bis zur nationalen Wiedergeburt im XIX. Jahrhundert" i "Pregled savremene hrvatsko-srpske književnosti.

(Hina) xmk yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara