Predstavljene "kroatističke studije " Vojislava Nikčevića

KNJIGA "Kroatističke studije", nastala kao plod više desetljeća dugog znanstvenoistraživačkog rada crnogorskog znanstvenika Vojislava Nikčevića, danas je svečano predstavljena u Društvu hrvatskih književnika.

Riječ je o svojevrsnim raspravama smještenim na petstotinjak stranica, koje su obogaćene s 250 ilustracija, a tematski podijeljene u tri cjeline - Etimološka i etnogenezička ishodišta, U horizontu Mažuranićeva stvaralačkog duha i Jezikoslovna ishodišta. Autor, po ocjeni izdavača i urednika Srećka Lipovčana otvara probleme za znanstvenu diskusiju, a kako je sam Nikčević priznao, otvorivši pitanje o etimologiji riječi Hrvat uputio je velik izazov iranolozima.

Akademik Mirko Tomasović, koji je knjigu predstavljao, upozorio je na izvrsnu komparativnu analizu dva pjesnička velikana Mažuranića i Njegoša.

Na predstavljanju knjige objavljene u izdanju "Erasmus naklade", kojoj je nazočio i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve u Cetinju Mihailo Dedeić, istaknuta je potreba razvijanja pozitivnih odnosa hrvatskog i crnogorskog naroda, koji su kroz povijesti bili u međusobno bliskim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojislav Nikčević, rođen je 1935. godine u Stubici kraj Nikšića. Diplomirao je hrvatski i srpski jezik, jugoslavenske književnosti i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je i doktorirao na temi "Mladi Njegoš, Analitičko komparativni presjeci pjesnikova razvoja". Član je Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, predsjednik Odbora za jezik i književnost Crnogorskog PEN centra i član Matice crnogorske. Objavio je 14 knjiga i tristotinjak znanstvenih radova.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara